Тиловий «землетрус»: хто «випив» пальне на армійських складах та хто їстиме неякісну «тушонку»

03.08.2018
Тиловий «землетрус»: хто «випив» пальне на армійських складах та хто їстиме неякісну «тушонку»

Куди зникло понад 200 тонн пального з армійських складів — ще належить з’ясувати слідчим. (Фото з мережі «Фейсбук».)

Міністерство оборони України стає відвертішим у темі посадових зловживань усередині відомства і серед Збройних сил.

 

Це помітно неозброєним оком, оскільки кількість фактів публічного визнання випадків порушень, пов’язаних із недоброчесністю окремих відповідальних осіб у погонах, останнім часом значно зросла.

 

Очевидно, що в керівництва оборонного відомства просто урвався терпець і воно, не приховуючи ані прізвищ, ані масштабів проблеми, вдається до радикальних дій.

 

Напевно, якраз показово радикальним проявом нульової терпимості до розкрадачів при військових посадах стало рішення міністра оборони жорстко й відповідно до норм права відреагувати на виявлені кількома комісіями порушення в царині армійського забезпечення.

Замість м’яса — судинні пучки зі смердючим фаршем

Згаданий тиловий «землетрус», що стався у нетрях сфери забезпечення вітчизняного війська, має власний епіцентр, від якого, як кажуть сейсмологи, вже і розходилися кола негативної енергії. Першим поштовхом стала планова перевірка Об’єднаного центру забезпечення ЗС України у місті Києві, що завершилася для останнього меганеприємністю. На тамтешніх складах перевіряльники знайшли понад 176 тонн м’ясних консервів, котрих, як виходить із матеріалів згаданої ревізії, тут не мало бути.
 
Бляшанки з етикетками «М’ясо тушковане з яловичини», вироблені одним з узинських ТОВ, не мали документів, які підтверджували б безпечність і якість консервованого харчу.
 
Та якби вони й були, вміст тих консервів після відкриття не надто апетитний навіть для голодної людини. Саме про це йдеться у висновку низки лабораторних досліджень, які стали вагомим аргументом для Військової служби правопорядку, що розпочала з цього приводу службове розслідування. Військовим мали постачати на стіл величезну кількість продукту (йдеться про сотні тисяч банок!), що не відповідає вимогам державних стандартів!
Звісно, як це буває, винних посадовців притягли до відповідальності, а матеріали розслідування направили у військову прокуратуру.
 
Тим часом міністр оборони вирішив невідкладно і одночасно направити комісії у такі ж харківський, львівський та одеський центри забезпечення. Саме результати позапланової перевірки 46-го Об’єднаного центру забезпечення Південного регіону, розташованого в Одесі, й викликала неабиякий резонанс. Спершу тут знайшли подібну столичній партію неякісної «тушонки», і теж немало — 42,5 тонни.
 
Випробування в незалежній лабораторії так само показали, що вся партія тушкованої яловичини, якій виробник присвоїв «вищий гатунок», не відповідає вимогам ДСТУ. Замість повноцінного м’яса консерви були наповнені грубими сполучними тканинами, судинними пучками, фаршоподібною масою з неапетитним виглядом та запахом.
 
Відтак виникла потреба комплексно перевірити цю військову частину. Тобто, як кажуть детективи, копнути глибше.
 
Відповідно до рішення міністра оборони України, до 46-го Об’єднаного центру забезпечення вирушила ще одна комісія. До її складу увійшов і начальник Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ полковник Дмитро Марченко. І от ця робоча група встановила серйозні порушення та бездіяльність у військовому «організмі», очолюваному полковником Євгеном Королем.
 
«Через неспроможність посадових осіб цього центру встановити у військовій частині належний порядок та контроль, безвідповідальність деяких функціонерів із тилу ЗС України, безлад у порядку отримання, збереження і обліку паливно-мастильних матеріалів, формальність перевірок, зокрема в процесі інвентаризації й зняття залишків паливно-мастильних матеріалів, були створені передумови для незаконного заволодіння пальним. Зрештою, це призвело до заподіяння державі збитків в особливо великих розмірах, — зазначає полковник Дмитро Марченко. — Маємо тут і передумови для отримання особистої вигоди посадовими особами цього центру».

«Із такими офіцерами я не служитиму»

Отже, комісія Міноборони викрила значну нестачу паливно-мастильних матеріалів (ПММ). Дизельного палива різних марок у 46-му Об’єднаному центрі забезпечення недорахувалися майже 204 тонни, бензину А-92 — десь 2,5 тонни. Попередня оцінка загальної суми збитків — понад 6,4 млн. гривень. «Букет» порушень доповнюють виявлені не обліковані паливно-мастильні матеріали (надлишки).
 
Теоретично їх могли реалізувати ті самі посадовці заради особистої вигоди. Йдеться про понад 34 тонни дизельного пального, 2,6 тонни авіаційного пального і майже 1 тонну бензину. Це ще плюс понад 1,1 млн. гривень у той же «кошик» збитків.
 
Після виявлення такої гігантської за обсягами нестачі, як розповів Дмитро Марченко, одразу щезла матеріально відповідальна особа — прапорщик, який опікувався зберіганням цього пального. Причому пропав не сам, а разом із книгами обліку й замірювання горезвісної ємності. На момент підготовки матеріалу його ще розшукували.
 
«Моя позиція незмінна — всі, хто створює передумови до крадіжок, не виконує свої обов’язки, будуть притягнуті до суворої відповідальності, — заявив під час спеціального брифінгу в Мін­оборони глава відомства Степан Полторак. — Щойно заслухав інформацію начальника Військової служби правопорядку генерал-майора Ігоря Криштуна щодо недбалого ставлення до виконання службових обов’язків керівництва 46-го Об’єднаного центру забезпечення, а також старших посадових осіб, які мали контролювати стан справ у ньому. Я не сприймаю роботу офіцерів, які створюють передумови до крадіжок пального, до збитків ЗСУ. Із такими офіцерами я не служитиму».
 
Міністр оборони прирівняв дії очільників означеного центру забезпечення до зради Збройним силам і військовослужбовцям, які виконують бойові завдання в районі проведення ООС.
 
Вже видано наказ Міністерства оборони про накладення дисциплінарних стягнень на військових посадовців: полковника Євгена Короля, підполковника Андрія Мосунова, підполковника Дмитра Ізваріна, майора Олександра Ляляєва, полковника Руслана Кубаля. Багатьох із них звільнили зі служби, позбавили військових звань, прав на вихідну допомогу, пенсійне забезпечення військовослужбовця та користування медзакладами МОУ.

«Не просочилося»: так працюють схеми чи злочинні групи

— Саме підполковник Ізварін буквально за день до того, як я направив комісію на чолі з полковником Дмитром Марченком, був на цій базі, де формально здійснював перевірку, «не побачивши» там нестачі понад 200 тонн пального. Він був або у змові з керівництвом бази, або непрофесійно виконував свої обов’язки, — наголосив Степан Полторак. — Усі відповідні документи про порушення кримінального провадження щодо незадовільного ставлення посадовцями Збройних сил до виконання своїх службових обов’язків і заподіяння тим збитків державі я особисто передав головному військовому прокурору України Анатолію Матіосу. Сподіваюся на правове рішення.
 
«Один зі згаданих офіцерів цинічно пішов у відпустку, аби уникнути відповідальності та звернути провину на посадовця, якого залишив замість себе, — розповідає Дмитро Марченко. — Він висунув версію-виправдання, буцімто тисячотонна цистерна була пошкоджена і пальне з неї витекло. Ми перевірили таке припущення. Ємність розрахована на казематний тип зберігання (каземат виконують із цегли, бетону і його стінка розташована на відстані до 1 метра від несучої поверхні цистерни. Це роблять для її ізолювання від дії ґрунтових вод. — Авт.). Тобто, якби пальне витікало, воно накопичилося б у просторі навколо цистерни. Комісія все оглянула й не те, що не знайшла там зниклої солярки, а й навіть не виявила ознак протікань. Тобто, ПММ, очевидно не просочилися у землю. Куди і з чиєї подачі зникло пальне, мають встановити правоохоронці».
 
Міноборони продовжуватиме подібні перевірки, про результати яких неодмінно інформуватимуть громадськість. Приміром, одна з робочих груп має перевірити численні сигнали про те, що в районі проведення ООС підрозділам поставлено пальне неналежної якості.
 
До речі, військова прокуратура Південного регіону вже почала кримінальне провадження за фактом викрадення ПММ з 46-го Об’єднаного центру забезпечення як результату недбалого ставлення військових службовців до виконання своїх обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки. Наглядова інстанція попередньо кваліфікує це кримінальне правопорушення за ч.3 ст. 410 та ч.3 ст. 425 КК України. Досудове розслідування доручено слідчому управлінню ГУ Національної поліції в Одеській області.