Українські майстри спортивної ходьби почали ЧЄ з легкої атлетики з медального дубля

08.08.2018
Українські майстри спортивної ходьби почали ЧЄ з легкої атлетики з медального дубля

Мар’ян Закальницький приніс перше «золото» для української збірної на легкоатлетичному чемпіонаті Європи в Берліні. (Фото з сайта sport.ua.)

Шотландія та Німеччина. Глазго, Единбург та Берлін. Між цими двома країнами та трьома містами доводиться концентрувати свою увагу спортивному товариству, аби перебувати в епіцентрі головних новин на першому в історії чемпіонаті Європи з літніх видів спорту.
 
 
У перші змагальні дні об’єднаного турніру всі події розгорталися на шотландських спортивних аренах, де українські атлети спромоглися здобути 14 нагород.
 
 
При цьому ключовим донором дорогоцінного металу для синьо-жовтої скарбнички стали вітчизняні водні грації, в активі котрих уже є шість відзнак — одна золота та п’ять срібних медалей.
 
Серед нагород, які останніми поклали підопічні Світлани Саїдової до скарбнички, два «срібла», отримані за довільний виступ нашого дуету в складі Єлизавети Яхно та Анастасії Савчук та технічну програму «синьо-жовтих» у команді.
 
І хоча наші «русалки» знову залишилися позаду російських грацій, але їхній упевнений наступ на монолітні позиції іменитих суперниць, не виключено, незабаром зможе увінчатися успіхом.
 
Водночас, змістивши фокус уваги з Шотландії до Німеччини, з’ясувалося, що в іншому виді спорту, де раніше домінували російські атлети, сьогодні святкують успіх саме українці. 
 
На чемпіонаті Європи з легкої атлетики, котрий (як складова Об’єднаного ЧЄ з літніх видів спорту) днями розпочався в Берліні, перший комплект нагород розігрували майстри спортивної ходьби.
 
І, що цікаво, в обох заходах — й у жінок, і в чоловіків — на перших ролях перебували наші співвітчизники.
 
Так, 23-річний майстер спортивної ходьби з Калуша Мар’ян Закальницький виграв чоловічу 50-кілометрову дистанцію. А його колега по збірній Аліна Цвілій iз новим рекордом України фінішувала другою на аналогічній дистанції у жінок, пропустивши поперед себе лише представницю Португалії Інеш Енрікеш.
 
Не так давно українські ходаки яскраво виступили на командному чемпіонаті світу в Китаї, де чоловічий колектив на чолі з Закальницьким став другим, а жіночий, у якому не обійшлося без участі Цвілій, виборов бронзову медаль.
Тепер же лідери синьо-жовтої команди святкують свій особистий успіх на чемпіонаті Європи в Берліні. Для обох новоспечених призерів ЧЄ з України — це перші в кар’єрі медалі континентального форуму. 
 
Завдяки високому подвійному сходженню на берлінський п’єдестал у спортивній ходьбі українська збірна зробила один крок угору в медальному заліку Об’єднаного чемпіонату Європи з літніх видів спорту.
 
«Золото» Закальницького допомогло «синьо-жовтим» наздогнати за кількістю медалей найвищої проби (по п’ять) німців. Водночас значна матеріальна перевага українських спортсменів у срібній колекції (десять проти шести) дозволила нашій збірній потіснити німецьку команду з шостої позиції.
 
Відзначимо, що за кількістю виграного «срібла» на Об’єднаному чемпіонаті Європи збірна України — лідер, відтак має вагомий додатковий аргумент у суперечці з сусідами в боротьбі за краще місце в медальному заліку. Головне, аби переможний потенціал не закінчувався.