Українські відомі мами сфотографувалися зі своїми малюками, щоб допомогти онковиліковним дітям

08.08.2018
Нещодавно в Києві презентували «Благо абетку» — книжку, яка вмістило фотографії 39 відомих мам із їхніми дітьми та цитатами, які, на їхній погляд, важливо передати молодому поколінню.
 
 
Видання стало головною частиною соціального проекту #Благо_абетка, який спрямований на збір коштів для онковиліковних дітей. 
 
 
«Не обов’язково, називаючи букву «б», наприклад, мамам ілюструвати її словом «булочка». Може бути й інакше: «б — благо», — каже «УМ» мама трьох хлопчиків і засновниця проекту Катерина Сакевич. — Спочатку просто хотіла, щоб батьки говорили з дітьми про солідарність, егоїзм, принципи, довіру. Коли дізналась про фестиваль «Радість» для онковиліковних дітей, вирішила: час для книжки настав. Усі кошти від проданих екземплярів направляємо на організацію заходу. Книжку встигли зробити за один місяць».
 
Абетка вийшла накладом у 500 примірників. Найважче у підготовці виявилося... знімати дітей: потрібно миттєво вхопити емоцію, бо вдруге малюк її не відтворить.
 
«Утім  ми впоралися. Майже 40 мам із дітьми відзняли лише за чотири дні», — додає Катерина Сакевич.
 
Фотозйомка малечі була незвичайною. Скажімо, дворічній Єві як реквізит на початку зйомки дали валізку. З нею вона — на всіх фото, бо нізащо не погодилась її віддавати.
 
А хлопчина-підліток виборов у знімальної групи право на фотографії бути в тій футболці, у якій приїхав: принт обраної дизайнером виявився йому не до смаку.
 
Придбати видання можна на сайті фонду Blago.art та громадської організації «Біла Птаха». Аби більша аудиторія дізналася про видання, організатори зробили пересувну фотовиставку зі збільшеними сторінками, яка мандрує кінотеатрами Multiplex. 
 
У проекті взяли участь Олена Кравець, Джамала, Олександра Дергоусова, Марія Яслинська, Ірина Горова, Анна Санден, Марина Лірник, Тутяна Рубан та інші відомі мами.
 
На презентації проекту обговорювали намір видати наступну книжку — абетку з фотографіями і думками відомих татусів.