«Репортери без кордонів» закликали владу Білорусі заспокоїтися і дати журналістам виконувати свою роботу

01.01.1970
Обшуки та затримання білоруських журналістів тривають, повідомляє «Євроньюс».
 
Правоохоронні органи та спецслужби країни «бацька Лукашенка» цього  тижня здійснили рейди в офіси незалежного порталу TUT.BY та інформаційної агенції БелаПАН. Щонайменше трьох співробітників затримали. 
 
«Я вважаю, що це чергова хвиля репресій проти незалежних ЗМІ. Захід заспокоївся стосовно Білорусі, і, ймовірно, влада вирішила, що можна ці ЗМІ притиснути, використавши привід для цього. Адвокати з нами зустрічалися, допити ведуться в їхній присутності, але з них було взяте зобов’язання про нерозголошення, тому ми мало що знаємо», — сказав засновник порталу TUT.BY Юрій Зіссер. 
 
Приводом для тиску на незалежні ЗМІ білоруська влада використала відкриту 7 серпня кримінальну справу про несанкціонований доступ до комп’ютерної інформації державної інформагенції «БелТА».
 
Євросоюз закликав звільнити затриманих у Мінську журналістів. Офіційне представництво ЄС заявило, що такі дії «суперечать декларованій політиці з демократизації та міжнародним обіцянкам Білорусі».
 
Рада Європи також засудила арешти білоруських журналістів і закликала Мінськ звільнити їх.
 
«Це робиться для залякування провідних ЗМІ в країні в контексті всезростаючого тиску на вільні голоси в Білорусі. Ми закликаємо владу заспокоїтися та дозволити журналістам просто виконувати свою роботу», — заявив Йоханн Бір, глава відділу Східної Європи і Центральної Азії організації «Репортери без кордонів». 
 
Спостерігачі не виключають, що теперішня кампанія проти журналістів негативно відіб’ється на крихкому процесі нормалізації відносин між Мінськом та Брюсселем. У рейтингу свободи ЗМІ «Репортерів без кордонів» Білорусь посідає 155-те місце зi 180 країн світу.