«Динамо» розпочало оновлену кваліфікацію Суперліги гостьовою нічиєю у Празі

10.08.2018
«Динамо» розпочало оновлену кваліфікацію Суперліги гостьовою нічиєю у Празі

В умовах осиної агресії та спекотної атмосфери динамівці в Празі здобули нічийний результат. (Фото з сайта fcdynamo.kiev.ua.)

Починаючи з нинішнього сезону, кваліфікація Ліги чемпіонів проходить за новими правилами.
 
 
Зміни регламенту, котрі набрали чинностi на початку 2018 року, спрямовані на зменшення кількості команд, спроможних через сито відбору пробитися до групового раунду елітного клубного турніру Старого світу.
 
 
Якщо раніше на учасників кваліфікаційного турніру очікували десять перепусток до елітного раунду Суперліги, то нині, після збільшення квот на пряме потрапляння до еліт-раунду (26 місць), кваліфікаційна норма зменшилася до шести.
 
При цьому найбільше обмеження торкнулися кваліфікаційного турніру так званих «представників ліг», у якому лише двоє клубів-щасливчиків (раніше таких було п’ять) матимуть змогу долучитися до основної фази ЛЧ.
 
 
З огляду на місце України в поточній таблиці коефіцієнтів УЄФА, лише переможець прем’єр-ліги володіє правом на участь у груповому турнірі ЛЧ.
 
Тоді як віце-чемпіон країни, аби реалізувати свої високі єврокубкові амбіції, мусить торувати собі шлях до клубної еліти континенту через кваліфікацію Суперліги.
 
Коли в Європейському футбольному союзі лише оголошували про кваліфікаційні нововведення, суттєве скорочення «лігочемпіонських» квот для «представників ліг» (до цієї когорти останнім часом потрапляє й срібний медаліст ЧУ), виглядало неприємним сюрпризом.
 
Раніше шанси опинитися в числі п’яти щасливих переможців кваліфікації виглядали більшими, ніж сьогоднішня ймовірність вибороти одну з двох наявних перепусток до еліт-раунду ЛЧ.
 
Проте оновлена кваліфікаційна практика більше не передбачає участі в відборі представників найсильніших ліг континенту — клубів з Англії, Іспанії, Німеччини та Італії.
 
А це, без сумніву, серйозно полегшує справу для кожного з учасників кваліфайн-турніру «представників ліг», зокрема й для чинного віце-чемпіона України — київського «Динамо».
 
Вийшло так, що, розпочинаючи свій відбірковий шлях iз третього раунду протистоянням iз чеською «Славією», «біло-сині» чітко орієнтувалися й в імені свого можливого суперника в раунді «плей-оф», котрий має визначитися в дуелі бельгійського «Стандарда» та голландського «Аякса».
 
На думку експертів, за таких обставин «біло-сині» володіють реальними шансами на участь в основному турнірi ЛЧ. Утім, як відомо, говорити «гоп» до завершення спроби не варто.
 
Приміром, забивши в матчі зі «Славією» важливий гостьовий м’яч, здавалося, що динамівцям удасться довести до успішного завершення поєдинок у Празі.
 
Утім на четвертій доданій хвилині «біло-сині» заробили у свої ворота пенальті, через що замість переможного отримали, як відзначив головний тренер «Динамо» Олександр Хацкевич, «задовільний», тобто нічийний, результат.
 
Так само неочікуваним для київських футболістів виявився й напад на них на стадіоні «Еден» рою ос. Від болючого укусу однієї з них безпосередньо під час матчу постраждав голкіпер динамівців Денис Бойко.
 
Подейкують, що ужалила жовто-чорна комаха й наставника киян Хацкевича. Словом, перепон у динамівців на шляху до бажаної цілі буде чимало.
 
І зов­сім необов’язково, що вони матимуть суто футбольний характер, хоча й «Славія», i представники Бенілюксу, без сумніву, здатні на серйозні сюрпризи. Нагадаємо, що в минулому сезоні шлях «біло-синіх» у ЛЧ завершився у третьому кваліфайн-раунді, де столичний клуб спіткнувся на швейцарському «Янг Бойз». 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. Перші матчі. «Шлях представників ліг». «Славія» (Чехія) — «Динамо» (Україна) — 1:1 (Гушбауер, 90+5 (пен.) — Вербич, 82), ПАОК (Греція) — «Спартак» (Росія) — 3:2, «Бенфіка» (Португалія) — «Фенербахче» (Туреччина) — 1:0, «Стандард» (Бельгія) — «Аякс» (Голландія) — 2:2.