Нові санкції США проти Росії за отруєння Скрипалів: наступний етап за 90 днів

10.08.2018
Нові санкції США проти Росії за отруєння Скрипалів: наступний етап за 90 днів

Фінансові ринки миттєво зреагували на заяву США про введення нових санкцій проти Росії.

Державний департамент США заявив про введення нових санкцій проти Росії через використання хімічної зброї під час отруєння у березні цього року колишнього подвійного російського та британського агента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у Великій Британії. Додаткові обмежувальні заходи набудуть чинності 22 серпня.
 
 
Глава американської дипломатії Майкл Помпео підписав документ, у якому стверджується, що за отруєнням Скрипалів стоїть Москва, а це означає порушення Росією ухваленого в 1991 році закону про контроль за хімічною та біологічною зброєю. Це передбачає автоматичне запровадження санкцій.
 
 
«Влада Росії використала хімічну зрою, що є порушенням міжнародного права», — наголосила речниця американського Держдепартаменту Гізер Ноєрт.
 
Санкції запроваджуватимуться у два етапи. На першому Вашингтон заборонить видавати ліцензії на експорт до Росії продукції, пов’язаної з національно безпекою.
 
Йдеться не тільки про озброєння, а й також про деякі електронні пристрої та авіаційне обладнання.
 
Наступні обмеження запровадять за 90 днів, і на тому етапі буде знижено рівень дипломатичних відносин та обмежено торгівлю з Росією.
 
У разі, якщо Росія не надасть гарантії незастосування хімічної зброї в майбутньому, Вашингтон введе додаткові санкції — зокрема, може заборонити польоти в США російській державній авіакомпанії «Аерофлот» і заборонить «майже будь-який експорт та імпорт».
 
Британський уряд привітав солідарні санкції Вашингтона проти Москви.
 
Росія заперечує будь-яку причетність до нападу на Скрипалів у британському місті Солсбері, як і причетність до наступного подібного інциденту з отруєнням «Новачком» в містечку неподалік Солсбері британки Дон Стерджес та її партнера Чарлі Роулі, в результаті якого жінка померла, а чоловік вижив.
 
У посольстві Росії у Вашингтоні на нові санкції відреагували нервово, назвавши їх «драконівськими», повідомляє РІА «Новості». У диппредставництві заявили, що американська сторона не надала пояснень запровадження нових санкцій.
 
Не менш нервовою виявилася реакція на нові санкції російських фінансових ринків. 8 серпня вартість рубля впала до дворічного мінімуму.
 
Сьогодні на вранішніх торгах на Московській біржі російська грошова одиниця продовжувала йти в піке, втративши у вартості ще один відсоток у порівнянні з попереднім днем.
 
Долар коштував 66,6 рубля, євро — 77,2 рубля. Відтак долар перевищив позначку в 66 рублів уперше з листопада 2016 року. 
 
Одночасно із запровадженням нових санкцій Держдепартамент США зробив заяву з нагоди 10-ї річниці військового вторгнення Росії до Грузії. В ній міститься заклик до Росії відвести свої війська на кордони, визначені угодою про припинення вогню від 2008 року.