Ляшко допоміг селянам Миколаївщини на тракторі продискувати землю для нового врожаю

10.08.2018
Ляшко допоміг селянам Миколаївщини на тракторі продискувати землю для нового врожаю

Олег Ляшко подарував трактористу Миколі Рицанюку годинник.

Без державної підтримки фермерів українське село загине — наголосив Олег Ляшко на сільськогосподарському підприємстві імені Шевченка на Миколаївщині.
 
 
Тут вирощують зернові, олійні та бобові культури, а також тримають 200 корів. Аграрії поскаржилися політику, що не отримують жодної копійки державної підтримки, тому ледь виживають.
 
 
Лідер Радикальної партії знає, як допомогти селянам і повернути повагу держави до людини праці.
 
План Ляшка для відродження села — державні дотації, відновлення спецрежиму ПДВ, відродження проф­техосвіти та підвищення зарплат.
 
«Цьогоріч тут зібрали вдвічі менший врожай, ніж прогнозувалося. Ситуацію могли б урятувати дотації на агропереробку, щоб фермери могли продавати не зерно, а готову продукцію. Але де ті дотації? Мільярди, закладені в держбюджеті на підтримку фермерства, утікають в кишені олігархам. А простим людям, аби отримати ту держпідтримку, потрібно зібрати купу довідок та занести чемодани грошей держимордам. Бо ці ненажерливі чиновники, які виросли на селянському молоці, давно забули його смак. Вони п’ють коньяк і віскі і не думають, як вижити простому фермеру. Найменш корупційний спосіб підтримки аграріїв — відновлення спецрежиму ПДВ. Щоб податок повертався в автоматичному режимі і використовувався фермерами на розвиток», — наголосив Ляшко.
 
Директор підприємства Віктор Середа поскаржився лідеру РПЛ і на іншу не менш наболілу проблему — нестачу трудових кадрів. «Раніше можна було знайти механізаторів від 20 років і до старості. Зараз молодих ви не знайдете, тільки після 40. Молодь вчиться, але працювати на трактори чи комбайни не йде. Та й узагалі тієї молоді немає. Повиїжджали всі давно. Немає ні токаря, ні лісоруба, ні зварника, нікого», — розповів фермер.
 
Олег Ляшко переконаний, що саме держава має мотивувати молодь отримувати робітничі професії.
 
«Колись в інтернаті я отримав права тракториста. Після закінчення інтернату поїхав вступати в інститут, але мене не прийняли. Я повернувся назад і ще рік працював у колгоспі на тракторі — гній розвозив, поля орав. Права і згодилися. А коли б не було професійної освіти — що б я робив? Тому нам потрібні ПТУ. Не можуть усі бути юристами чи економістами. Хтось, може, й хотів би мати робітничу професію, а держава сьогодні позбавляє молодь такої можливості. Влада переклала фінансування на місцеві бюджети, а ті не справляються. Їм треба дороги ремонтувати, каналізації, дахи. Тому треба повернути державне фінансування закладів ПТУ та підвищити рівень зарплат людям праці», — підкреслив лідер Радикальної партії.
 
Крім того, піднімати зарплати потрібно і для того, щоб були високі пенсії, зазначив Олег Ляшко.
 
«Велика пенсія буде за однієї умови: коли в людей буде велика зарплата. Тому ми добиваємося підвищення «мінімалки». Щоб не було такого, як із колишніми колгоспниками, які працювали за трудодні чи за «галочки» й отримують зараз 1500 гривень пенсії. У моєї мами була пенсія 1670 гривень — підняли на 500, а от в тітки Галки і дядька Василя по 1800 гривень була пенсія — підняли до 3000. Ми вважаємо, що і цього мало. Мінімальна пенсія при мінімальному стажі повинна бути хоча б 3000-4000 гривень, а з великим трудовим стажем — 5000-7000 гривень. І мінімальна зарплата 3700 гривень, яка зараз, — теж мало. Дитину перед новим навчальним роком вдягнути чи на ліки навіть не вистачить. За нашими підрахунками, мінімальна зарплата має бути хоча б 8000 гривень на місяць. І саме такої суми ми будемо добиватися», — розповів народний депутат.
 
Також Олег Ляшко оглянув поля господарства та допоміг на тракторі продискувати землю для нового врожаю. А трактористу Миколі Рицанюку політик подарував іменний годинник.
 
«Велика подяка за вашу роботу. Ось хто має бути головною людиною в країні — людина праці. Не суддя, не прокурор, не чиновник і навіть не Президент, а тракторист, механізатор, доярка, будівельник, шахтар, металург, вчитель, лікар — усі, хто працює. А у нас «на одного із сошкою по тридцятеро з ложкою». Нам треба менше дармоїдів і більше людей праці, для яких ми вибиваємо нормальну зарплату, нормальну пенсію і нормальні умови роботи!» — потиснув руку трактористу Ляшко.