Сюрприз від «середняків»: «Олександрія» захопила одноосібне лідерство в чемпіонаті країни

14.08.2018
Сюрприз від «середняків»: «Олександрія» захопила одноосібне лідерство в чемпіонаті країни

Футболісти «Олександрії» на старті ЧУ-2018/2019 ще не втратили жодного очка. (Фото з сайта fco.com.ua.)

Той факт, що дебютант прем’єр-ліги «Арсенал-Київ» програв на старті чемпіонату четвертий матч поспіль, здається, мало кого здивував.
 
 
Попри перебування біля керма «канонірів» людини з відомим у світовому футболі прі­звищем, успішним дебют нового учасника ЧУ, котрий на переправі між першою та вищою лігами серйозно оновив склад, від того не став. Здається, іще кілька подібних невдач — і Фабріціо Раванеллі буде шукати інший клуб, аби продовжити накопичення власного тренерського досвіду.
 
 
Поки ж колектив малодосвідченого італійського спеціаліста міцно укорінився на останній сходинці турнірної таблиці, залишившись єдиним клубом ПЛ-2018/2019 без набраних очок.
 
Проте перебування «Олександрії» нагорі проміжного протоколу виглядає доволі несподівано. Чотири перемоги у чотирьох стартових матчах — подібним здобутком зазвичай могли похвалитися лише представники авангардної групи вітчизняного елітного дивізіону.
 
Однак у сьогоднішніх реаліях українського футболу вийшло так, що вчорашні середняки потроху перебирають на себе ролі тих клубів iз флагманської групи, котрі через фінансові проблеми нині перебувають поза межами прем’єр-ліги. 
 
З огляду ж на те, що свій поєдинок четвертого туру проти «Маріуполя» «Динамо» зіграє лише 26 вересня, «Олександрія», мінімально перегравши «канонірів», змогла одноосібно захопити лідерство в чемпіонаті. Головний тренер олександрійців Володимир Шаран зізнався, що для нього подібна розстановка сил на вершині турнірної таблиці — сюрприз. А своєрідним тестом на міцність для підопічних Шарана має стати поєдинок наступного туру — проти «Динамо».
 
А свій гостьовий поєдинок четвертого туру провести разом з іншими динамівці не змогли. Вийшло так, що «біло-сині», як і їхній опонент — «Маріуполь», опинилися в єврокубковому цейтноті.
 
Минулого четверга приазовці грали свій поєдинок Ліги Європи з «Бордо», а сьогодні (у вівторок) «Динамо» проведе матч-відповідь третього кваліфайн-раунду Ліги чемпіонів проти «Славії».
 
Як свідчить регламент, між офіційними поєдинками у команди неодмінно має бути перерва в дві доби.
 
Відтак у суботу грати календарний матч ЧУ не могли маріупольці, неділя не влаштовувала вже динамівську сторону. Зрештою, проти того, аби перенести гру на 26 вересня ні в Динамо», ні в «Маріуполі» ніхто не заперечував.
 
Цікаво, що рік тому серпневе протистояння столичного та приазовського клубів також не відбулося, ставши підставою для заро­дження так званої «маріупольської справи», котра, в підсумку, завершилася технічною поразкою для динамівців.
 
Таким чином уся увага в четвертому турі була прикута до дуелі золотого та бронзового медалістів минулого розіграшу — «Шахтаря» та «Ворскли».
 
Після невдачі в «українському класико» від «гірників» чекали реабілітації, але після першого тайму вони програвали команді Василя Сачка — 0:1. Однак надалі, як відзначив очільник полтавчан, його підопічнi втратили сили, що вилилося у розгромну поразку донецькому клубу — 1:4.
 
«Хороша перемога, хоча в першому таймі не було достатньої інтенсивності дій, які повинні бути в кожній нашій грі», — підбив підсумок головний тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. 4-й тур. «Олімпік» — «Львів» — 1:1 (Пасич, 86 — Адамюк, 68; вилучення: Приймак, 39 («Л»)), «Шахтар» — «Ворскла» — 4:1 (Марлос, 50; Степаненко, 59; Хочолава, 62; Мораес, 74 — Шарпар, 25), «Карпати» — «Зоря» — 0:1 (Харатін, 77), «Олександрія» — «Арсенал» — 1:0 (Цуріков, 58), «Чорноморець» — «Десна» — 1:0 (Смирнов, 72). Матч «Маріуполь» — «Динамо» — відбудеться 26 вересня.
Турнірне становище: «Олександрія» — 12, «Шахтар» — 9, «Динамо» — 9 (3 матчі), «Чорноморець», «Зоря» — 7, Олімпік» — 5, «Львів», «Карпати» — 4 «Десна», «Ворскла» — 3, «Маріуполь» — 3 (3), «Арсенал-Київ» — 0.
Бомбардир: Мораес («Шахтар») — 3.