Українська збірна здобула на І Об’єднаному чемпіонаті Європи 26 нагород

14.08.2018
Українська збірна здобула на І Об’єднаному чемпіонаті Європи 26 нагород

Як не намагалася збірна Великої Британії, виступаючи співгосподарем I чемпіонату Європи з літніх видів спорту, наздо­гнати в медальному заліку збірну Росії, головний трофей дебютного розіграшу Об’єднаного єврофоруму в підсумку отримали таки росіяни.
 
 
Загалом, першими за кількістю здобутих нагород стали британці, в активі котрих —  74 нагороди чемпіонату Європи з літніх видів спорту.
 
 
Проте менша кількість «золота» (26 проти 31 — у російських спортсменів) не дозволила їм завершити змагання на чільній позиції в медальному заліку.
 
При цьому варто зауважити, що кілька золотих нагород «триколірним» принесли колишні наші співвітчизники.
 
Так, гімнаст Микола Куксенков разом iз партнерами виграв командне «золото» на чоловічому ЧЄ зі спортивної гімнастики, а стрибун у воду Олександр Бондар переміг на 10-метровій платформі.
 
Доробок збірної України на ЧЄ з літніх видів спорту, котрий, нагадаємо, приймали Глазго, Единбург та Берлін, скромним також не назвеш.
 
Загалом, на гімнастичних, бігових, веслувальних, велотрекових доріжках, а також у басейнах та на трамплінах українські спортсмени вибороли 26 нагород — вісім золотих, 13 срібних та п’ять бронзових.
 
Майже впродовж усього «об’єднаного» турніру «синьо-жовті» трималися на сьомому місці в медальному заліку, проте на фініші змагань українську збірну в підсумковому протоколі потіснили поляки, котрі напрочуд вдало провели ЧЄ з легкої атлетики, вигравши в Берліні одразу сім (із дев’яти — загалом) золотих нагород.
 
Внесок українських легкоатлетів до «об’єднаної» синьо-жовтої скарбнички також обраховується сімома відзнаками різного гатунку. Стільки ж само туди поклали медалей і наші син­хроністки на чолі з Єлизаветою Яхно.
 
Водночас найуспішним мультимедалістом в складі української збірної на ЧЄ з літніх видів спорту став плавець Михайло Романчук, який тріумфував на 400 та 800 м вільним стилем, а також став другим на 1500 м. 
 
При цьому смак чемпіонських нагород, окрім плавців Романчука та Говорова, відчули легкоатлети Мар’ян Закальницький i Наталя Прищепа, велогонщик-трековик Роман Гладиш, «змішаний» дует стрибунів у воду — Колодій/Лискун та команда українських синхроністок, котрі взяли «золото» в комбінації. Натомість узагалі без медалей Україна завершила Об’єднаний чемпіонат Європи в таких дисциплінах, як тріатлон, гольф, маунтинбайк та шосейний велоспорт.
 
Водночас надихає кількість виграного українськими спортсменами на ЧЄ з літніх видів спорту «срібла», адже потенційно його володарі можуть трансформуватися в європейських чемпіонів.
 
Приміром, український гімнаст Ігор Радивілов уже давно ходить у числі заслужених майстрів опорного стрибка і, думається, буде не проти через два роки на Олімпіаді в Токіо повторити свій медальний (бронзовий) успіх лондонських Ігор-2012.
 
За відсутності на цьогорічному ЧЄ зі спортивної гімнастики травмованого лідера «синьо-жовтих» Олега Верняєва Радивілов узяв на себе роль першого номера, здобувши на турнірі в Глазго єдину для гімнастичної збірної України медаль. У боротьбі за «золото» в опорному стрибку Ігор поступився 0,034 бала росіянину Артуру Далалояну, ставши, в підсумку, віце-чемпіоном Європи.
 
Окремої уваги заслуговує здобуток на ЧЄ-2018 українських гімнасток, де першу скрипку віднедавна грає Діана Варинська. У Глазго, вперше з 2008 року, представниці вітчизняної спортивної гімнастики пробилися до фіналу континентальних командних баталій, завершивши їх  загалом на п’ятому місці. 
 

СКАРБНИЧКА

Медальний залік ЧЄ 
з літніх видів спорту:
З С Б З
1. Росія 31 19 16 66
2. В. Британія 26 26 22 74
3. Італія 15 17 28 60...
7. Польща 9 6 6 21
8. Україна 8 13 5 26...