Через українські санкції найбільший виробник міндобрив РФ покинув ринок України

14.08.2018
Українські санкції, з яких свого часу посміхалися росіяни, виявляється, таки працюють!
 
І російський бізнес в Україні зазнає відчутних фінансових збитків, до того ж, не лише у банківській сфері. 
 
Однією з перших «жертв» став чи не найбільший у світі виробник агрохімічної продукції, російська компанія «ЄвроХім». Мінекономрозвитку запровадило проти неї та інших виробників міндобрив санкції у 2017 році на вимогу Військової прокуратури Генеральної прокуратури: було підвищено тарифи на імпорт на 29,5% — відтак загальний розмір тарифу зріс до 42,96%.
 
Причина рішення: за інформацією правоохоронців, кошти, сплачені так званими «ДНР» і «ЛНР» за «розмитнення» російських міндобрив, у подальшому використовувалися для фінансування незаконних збройних формувань.
 
Трохи раніше, у кінці січня минулого року, обмеження щодо цієї компанії запровадив Мінфін США. Вашингтон опублікував список росіян, щодо яких уряд може ввести санкції. Серед них — Андрій Мельниченко, який, власне, і контролює «ЄвроХім».
 
В Україні реалізацією її продукції займається ДП «Агроцентр ЄвроХім-Україна». Компанії належать три невеликі підприємства з виробництва змішаних добрив у Донецькій, Вінницькій і Тернопільській областях. Втім іще у травні нинішнього року росіяни продали дві належні їй дистриб’юторські компанії в Україні за 53 млн. доларів.
 
«Сума підлягає сплаті через 5 років, дисконтована вартість становила 29,397 млн. доларів. Група визнала збиток від вибуття в розмірі 25,26 млн. доларів», — йдеться у фінансовому звіті компанії за перше півріччя 2018 року. Хто саме купив ці компанії, російський виробник не зазначає. 
 
Таким чином, український ринок мінеральних добрив розчистили для вітчизняного виробника, закривши доступ до нього росіянам, які фактично демпінгували тут. З одного боку, користуючись дешевим газом, вони мали змогу пропонувати свою продукцію за нижчими цінами, з іншого — нерідко компанії пропонували українським фермерам товар нижче собівартості, щоби витіснити наших виробників. 
 
Вигоду від такого рішення отримала група Ostchem Дмитра Фірташа, якій належать підприємства «Рівнеазот», «Черкаський «Азот», «Стирол» (розташований на окупованій території Донецької області) і «Сіверськодонецький Азот».