У суботу Меркель зустрінеться з Путіним: говоритимуть про «Північний потік-2» та Україну

15.08.2018
У суботу Меркель зустрінеться з Путіним: говоритимуть про «Північний потік-2» та Україну

Меркель та Путін зустрінуться вдруге за три місяці.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель найближчої суботи зустрінеться з російським президентом Володимиром Путіним.
 
Речник німецького уряду Штеффен Зайберт повідомив, що темами переговорів стануть ситуація в Сирії та на сході України, а також будівництво газопроводу «Північний потік-2».
 
«Зустріч Меркель iз Путіним відбудеться в суботу ввечері в підберлінському палаці Мезеберґ, який належить німецькому уряду», — повідомив Зайберт. Інформагенції наголошують, що за останні три місяці це буде вже друга зустріч Меркель і Путіна. Попереднього разу схожі теми вони обговорювали 18 травня на чорноморському узбережжі в Сочі. 24 липня німецька канцлер зустрілася в Берліні з головою російського МЗС Сергієм Лавровим i начальником генштабу російської армії Валерієм Герасимовим. Агенція «Франс Пресс» наголошувала на «конфіденційному характері» останньої зустрічі.
 
Стосовно Сирії, то вона буде в центрі уваги на переговорах Німеччини, Франції, Росії та Туреччини, які відбудуться «у найближчому майбутньому», повідомляють у МЗС РФ.
 
Усе частіші та тісніші контакти з Росією в німецькому уряді пояснюють «прагматизмом». Очевидно, не лише економічним, а й політичним.
 
Берлін і Москва домовляються про будівництво «Північного потоку-2» усупереч протестам низки інших європейських країн, які формально є союзниками Німеччини по ЄС та НАТО. Берлін домовляється з Москвою про ситуацію на сході України через голову Києва.
 
Щоправда, згаданий вище речник німецького уряду Штеффен Зайберт одночасно з повідомленням про зустріч Меркель—Путін укотре додав, що Україна не втратить своєї ролі транзитної країни після завершення будівництва «Північного потоку-2» i надалі отримуватиме гроші за транзит російського газу до Європи. Питання в тому, скільки в цих обіцянках Берліна і Москви правди?