Хворий на рак американець довів у суді, що хворобу спричинили гербіциди світового лідера біотехнологій

15.08.2018
Минулої п’ятниці суд американського міста Сан-Франциско засудив світового лідера біотехнологій, американського агрохімічного гіганта «Монсанто» (Monsanto) до виплати штрафу в 289 мільйонів доларів за приховування інформації про небезпеку для здоров’я гербіциду Roundup («Раундап»).
 
Позивач, 46-річний садівник Деуейн Джонсон, зміг переконати суд, що діагностований у нього рак крові викликаний саме застосуванням упродовж кількох років засобів для знищення бур’янів i трави Roundup та RangerPro, які містять гліфосат. Він застосовував ці препарати від 20 до 30 разів на рік.
 
Ця судова справа набрала розголосу далеко за межами США. Французький уряд схвалив рішення американського суду присяжних, про що повідомила 12 серпня агенція «Франс Пресс».
 
Держсекретар французького міністерства екології Брюн Пуарсон прокоментував це рішення наступним чином: «Ми не чекали історичного рішення американського суду, щоб почати діяти. Франція голосувала проти продовження дозволу на використання гліфосату в Європі, і ми намагаємось мобілізувати інші європейські країни, щоб вони поділили нашу позицію». 
 
Французький міністр екології Ніколя Юло закликав європейців та американців узяти участь у «війні проти пестицидів». Рішення суду в Каліфорнії привітала і Конфедерація французьких селян.
 
«Це рішення вкотре підтверджує, що пестициди небезпечні для здоров’я, передусім для тих, хто їх застосовує, тобто селян», — заявив глава Конфедерації Лоран Пінатель, принагідно нагадавши про обіцянку президента Франції Еммануеля Макрона повністю заборонити використання пестицидів до 2021 року, хоча Європейська комісія нещодавно продовжила ліцензію на використання гліфосату ще на п’ять років. 
 
Гліфосат з огляду на його дешевизну та простоту в застосуванні широко використовується для боротьби з бур’янами. 2015 року Міжнародна агенція з дослі­джень раку та Агенція боротьби з раком ВООЗ дійшли висновку, що ця речовина «ймовірно канцерогенна для людей». 
 
Позов Деуейна Джонсона, в якого 2014 року діагностували неходжкінську лімфому, — перша справа про гліфосат, яка дійшла до суду. В США до корпорації «Монсанто» висунуто вже близько п’яти тисяч подібних позовів. 
 
Ця справа вже має й економічні наслідки. Німецька фармацевтична група «Баєр», яка нещодавно придбала групу «Монсанто» за 63 млрд. доларів, продовжує стверджувати, що гербіцид Roundup є «надійним і неканцерогенним», і збирається опротестувати рішення американського суду.
 
Але непоступливість «Баєра» обернулася для нього одинадцятивідсотковим падінням курсу акцій у понеділок. На фондовій біржі у Франкфурті до кінця дня понеділка акції концерну втратили у вартості 11 млрд. євро. На думку низки аналітиків, біржі покарали «Баєр» за заперечення очевидного.