Черкаські аграрії збільшили виробництво молока кожної корови майже на 4 тисячі кілограмiв

28.08.2018
Черкащина посідає провідне місце в державі з розвитку молочного скотарства. Адже в області щорічно виробляють 510-530 тисяч тонн молока, що задовольняє потребу споживчого ринку та молочної переробної промисловості.
 
Про це «Україні молодій» повідомили в управлінні агропромислового розвитку Черкаської ОДА.
 
Стабільність галузі забезпечується завдяки постійному підвищенню молочної продуктивності худоби, яка за сім місяців поточного року збільшилася на 33 кілограми молока та становить 3 тисячі 930 кілограмiв молока від корови, а за останні п’ять років збільшилася на 1 тис. 200 кг та перевищила шеститисячний рубіж, наголошують в управлінні.
 
Як акцентують фахівці обласного управління агропромислового розвитку Черкащини, на початок реформування аграрного сектору економіки в розвитку галузі молочного скотарства використовували застарілі технології з прив’язним утриманням корів та доїнням у відра.
 
Але залучення в сільське господарство вітчизняних та іноземних інвестицій започаткувало переведення галузі на індустріальну промислову основу.
 
Адже без використання промислових технологій, без сучасних селекційних здобутків не можна досягти значного збільшення виробництва продукції та підвищення її якості.
 
Така цілеспрямована робота дала змогу провести реконструкцію 14 молочних комплексів, у яких утримують майже 8 тисяч корів i на промисловій основі виробляють третину молока від обсягів, вироблених сільськогосподарськими підприємствами області.
 
Галузь молочного скотарства Черкаської області набрала ціленаправленого динамічного розвитку завдяки клопіткій повсякденній роботі засновників агрофірми «Маяк» i приватного сільськогосподарського підприємства «Плешкані» Золотоніського району, ТОВ «Дзензелівське», «Кищенці», фермерських господарств «Петровіт», «Пащенка» Маньківського району, ТОВ «Світанок», «Агроко» Чорнобаївського району та інших господарств.
 
До речі, як повідомляють у Мінагрополітики, уряд деталізував порядок використання коштів для підтримки галузі тваринництва. Зокрема, уточнено, що відшкодування витрат, профінансованих за рахунок банківських кредитів, здійснюватимуть без урахування ПДВ.
 
Також  спеціальну бю­джетну дотацію за утримання корів надають суб’єктам господарювання, які є юридичними особами і власниками цих корів.
 
Тож завдяки внесеним змінам банки зможуть розробити уніфіковані кредитні продукти та активізувати роботу з сільгоспвиробниками для надання їм кредитних коштів під зазначені цілі.