Макрон засвідчив: як Трамп штовхає європейських союзників США в обійми Путіна

29.08.2018
Макрон засвідчив: як Трамп штовхає європейських союзників США в обійми Путіна

Виступає президент Франції Еммануель Макрон.

У Єлисейському палаці  27 серпня президент Франції Еммануель Макрон на щорічній зустрічі з французькими послами за кордоном заявив, що наступного місяця він представить Європейському Союзові пропозиції щодо зміцнення безпеки євроспільноти. Політик додав, що в цьому питанні Європа не може покладатися винятково на США.
 
У промові Еммануель Макрон зазначив, що в дискусії про оборонне співробітництво мають брати участь усі європейські країни, включно з Росією, за умови, що буде досягнуто компроміс із Кремлем у справі України. Він не уточнив, яким саме має бути такий «компроміс».
 
Президент Франції наголосив, що Європа повинна виступити з новими ініціативами та створювати нові альянси. Макрон додав, що Франція хоче безпечної Європи, незважаючи на «зростаючий екстремізм» i «пробудження націоналізму».
 
Висновок Макрона, що безпека ЄС є справою самого ЄС, — наслідок недалекоглядної політики президента США Дональда Трампа, який зациклився на своєму улюбленому конику «Америка передусім», полишивши решту світу на поталу тиранам.
 
А висновок про потребу нових союзів iз Росією є наслідком кількох цьогорічних особистих зустрічей Макрона з Володимиром Путіним, не кажучи вже про численні телефонні контакти.
 
Схоже, що в цьому перетягуванні європейського каната між Москвою та Вашингтоном перемогу розпочинає здобувати перша, бо другий не особливо бажає докладати зусиль.
 
«Архітектура європейської системи безпеки та оборони потребує перегляду», такий висновок на цьому тлі робить Макрон. Він назвав заходи, до яких вдається президент США Дональд Трамп, «ізоляціоністськими».
 
«Європа більше не може покладатися на США в питанні гарантування своєї безпеки. Сьогодні ми повинні взяти на себе відповідальність і гарантувати нашу власну безпеку і свій європейський суверенітет», — переконаний Макрон. 
 
З огляду на послаблення зв’язків зi США Макрон пропонує зміцнювати партнерські зв’язки зi ще сумнівнiшими партнерами — Росією та Туреччиною.
 
«В довготерміновій перспективі будувати та розвивати Європу неможливо без переосмислення наших відносин iз Росією та Туречиною», наголосив французький лідер. 
 
Макрон не лише задекларував можливий новий формат європейських союзів, а й почав переконувати в його потребі європейських партнерів.
 
У вівторок він відвідав Данію, уряд якої скептично ставиться до нової моделі Макрона.
 
30 серпня французький президент відвідає Фінляндію, далі — Люксембург і Бельгію, а 7 вересня зустрінеться в Парижі з німецьким канцлером Ангелою Меркель.