Венесуельська міграційна криза наближається до масштабів середземноморської

29.08.2018
Представники ООН застерігають, що Венесуела наближається до міграційної кризи, масштаби якої можна порівняти з кризою 2015 року в Середземномор’ї, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Одночасно сусідні країни намагаються стримати потік венесуельців, які втікають з країни через економічну та політичну ситуацію. 25 серпня Перу запровадило більш жорсткі регуляції перетину кордону.
 
Подібні правила минулого тижня запровадив Еквадор. Проте у п’ятницю, 24 серпня, суд постановив, що ця вимога порушує регіональні угоди про свободу пересування.
 
Починаючи з 2014 року приблизно 2,5 мільйона венесуельців залишили країну. Про це заявив прес-секретар ООН Стефан Дюжаррік.
 
Вони намагаються втекти  до сусідніх Колумбії, Еквадору, Перу та Бразилії від економічної кризи, через яку в країні не вистачає харчів, ліків та інших життєво важливих товарів. Нині потік мігрантів посилився через побоювання, що їх узагалі можуть не випустити з країни.
 
Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш збирається надіслати до країни спеціальну групу ООН, яка б координувала регіональні зусилля у кризовій ситуації з мігрантами.
 
Економічна криза розрослась на тлі політичної. Президент країни Ніколас Мадуро, який будує у Венесуелі соціалізм, перебрав на себе майже диктаторські повноваження, опозиція позбавлена голосу. 
 
Після серйозного економічного спаду у Венесуелі зовсім знецінилась валюта. За прогнозами МВФ, інфляція венесуельського болівара сягне 1 млн. відсотків цього року.
 
Щоб показати, як гіперінфляція вплинула на життя у країні, фотограф «Рейтер» Карлос Гарсія Роулінс сфотографував звичайні продукти та товари для дому. Поруч він поклав суму грошей, необхідну для їх придбання.