Антиолігархічна соя: пролобійовану великими трейдерами дискримінацію фермерів скасували

31.08.2018
Учора Петро Порошенко підписав законопроект №7403-д, яким скасував норму щодо невідшкодування ПДВ при експорті сої, насіння свірипи та ріпаку для виробників, що їх самостійно поставляють ці культури за кордон.
 
Голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун вважає, що таким чином Президент став на сторону аграрної спільноти та зламав олігархічні домовленості, тим самим захистивши інтереси невеликих сільгоспвиробників. 
 
У разі непідписання цього закону, з 1 вересня вступила б у силу норма щодо скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті сої.
 
І завдала б нищівного удару по всіх аграріях, які вирощували сою, оскільки це спричинило б зменшення їхнього прибутку від реалізації на 16,7 відсотка, але дозволило б олігархічним структурам та транснаціональним компаніям (власникам переробних потужностей) збагатитись за їх рахунок. Також результатом чинності відміненої норми стало б різке зростання тіньового ринку.
 
Відсутність відшкодування ПДВ стимулювало б закупівлю сої та ріпаку за «чорну готівку» за ціною без ПДВ iз подальшим експортом, без відшкодування і без повернення валютної виручки в країну.
 
Крім того, скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних культур є грубим порушенням зобов’язань, які Україна взяла на себе при вступі до СОТ і підписанні Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом.
 
Верховна Рада прийняла законопроект №7403-д за основу і в цілому 22 травня. За ухвалення відповідного рішення проголосували 249 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.
 
Однак повернення відшкодування ПДВ тільки для експортерів, передбачене нормами законопроекту №7403-д, ставало лише поверховим вирішенням «олійного питання», адже дрібні фермери не змогли б формувати великі партії сої для експорту.
 
Депутати розглядали також законопроект №7403-2, на прийнятті якого наполягали аграрії. Вiн пропонував скасувати дискримінаційні правки та повернути відшкодування експортного ПДВ для всіх виробників олійних. Його підтримали 15 обласних рад, міжнародні організації, провідні експерти галузі.
 
Але, зреш­тою, за його прийняття проголосували лише 110 депутатів. Раніше аби зламати супротив лобістів-«важковаговиків» та домогтись включення законопроекту №7403-2 до порядку денного парламенту, аграрії тричі перекривали головні автомагістралі країни, влаштовували акції протесту під профільним податковим комітетом Ради і будівлею парламенту.