Урок гри в «Лего» та ортопедичні парти: якою буде нова українська школа

31.08.2018
Урок гри в «Лего» та ортопедичні парти: якою буде нова українська школа

Цього року 1 вересня перший раз у перший клас пiдуть понад 448 тис. дiтей по всiй Українi. (Фото з сайта pershij.com.ua.)

Як розповіла міністр освіти та науки Лілії Гриневич, для першокласників уже готові нові ортопедичні парти, а вчитися діти будуть за сучасними стандартами, що дозволяє відстоювати свою думку та уникати конфліктів. 
 
Увесь вересень триватиме адаптаційний період для дітей, які вперше сіли за парту після літніх канікул.
 
У рамках реформи «Нова українська школа» першачки отримають більше свободи, а за підручники сядуть не раніше жовтня. До цього опановуватимуть майстерність у галузі комунікацій. 
 
— В Україні досi середня освіта є найкоротшою за кількістю навчального часу, — повідомила Лілія Гриневич. — Мета реформи — не тільки дати школярам знання, а й виробити в них уміння мислити критично, не брати на віру чужі слова, осягати все на власному досвіді.
 
Нові стандарти навчання впродовж минулого навчального року впроваджували у 100 школах по всій Україні. Згідно з ними, було визначено коло вимог до обов’язкових результатів навчання, тобто що саме дитина повинна знати, вміти та розуміти після завершення чотирьох перших класів. 
 
Наприклад, для тренування логічного мислення малюкам відмінно підійде знаменитий конструктор «Лего», а ось старшокласникам запропонують більше практичних занять на різну тематику.
 
Відзначимо, що цього року першого вересня «перший раз у перший клас» підуть понад 448 тисяч дітей по всій Україні. Учні перших класів розпочнуть навчання за новими державними стандартами, які встановили згідно з програмою «Нова українська школа». 
 
Із бюджету країни на фінансування освітньої реформи, а також друк нової навчальної літератури виділено понад 23 млрд. гривень. План друку та доставки підручників до українських шкіл скорегували влітку нинішнього року.
 
У підсумку, першокласники отримають навчальну літературу ближче до кінця жовтня, підручники для п’ятих класів доставлять у школи не раніше кінця вересня, а ось старшокласники отримають необхідну літературу ближче до кінця листопада 2018 року.
 
Пані міністр запропонувала відмінну альтернативу паперовим підручникам для тих школярів, до яких запізняться книги з друкарні.
 
Знайти потрібний матеріал усі учні зможуть на сайті Міністерства освіти, де на 1 вересня опублікують усі до єдиного підручники в електронному вигляді.
 
Як відомо, багато дітей і раніше із задоволенням користувалися електронними книгами, адже це, в прямому сенсі, значно полегшувало шкільний портфель.