Відтягує як може: Кабмін знову відклав підвищення цін на газ для населення

31.08.2018
Відтягує як може: Кабмін знову відклав підвищення цін на газ для населення

Певним тимчасовим «передихом» для українців можна вважати рішення, прийняте на засіданні уряду 29 серпня, щодо блакитного палива.
 
Газ для населення не подорожчає й ціна поки що залишиться незмінною до 1 жовтня, оскільки Кабмін продовжив дію Положення про покладання спеціальних зобов’язань на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення громадських інтересів у процесі функціонування ринку природного газу. 
 
Наразі ціна газу для населення становить 4942 грн. за тисячу кубометрів, а з урахуванням податку на додану вартість і зборів, що включають транспортування, — 6958 грн. за тисячу кубометрів.
 
Це чергове відкладання Кабміном на місяць підвищення ціни на газ далеко не перше й є певною мірою лавіруванням i спротивом тиску з боку МВФ.
 
А справа в тому, що питання визначення ціни газу для потреб населення є предметом переговорів України з МВФ уже тривалий час: МВФ не хоче виділяти Україні черговий грошовий транш, допоки не будуть виконані їхні умови. Представники Фонду наполягають на тому, що вартість блакитного палива має бути вирівняна (піднята) до рівня імпортного паритету.
 
А це для пересічного українця означає, що сплачувати за газ доведеться... приблизно на 30% більше!
 
Наш уряд, прекрасно розуміючи, яке невдоволення у населення викличе це рішення, тим паче що президентсько-парламентські вибори вже на носі, всіляко намагається пригальмувати процес здорожчання газу й у рамках більш ніж річних переговорів iз МВФ затягує процес, пропонуючи три варіанти ціни на газ (усі вони пов’язані з цінами на німецькому хабі) й хоча б поступове підвищення ціни.
 
І щоразу представники Фонду категорично відкидають усі пропозиції Каб­міну, тож, не дійшовши згоди й не підкорюючись вимогам МВФ (але й не отримуючи траншу), Кабмін продовжує мораторій на підвищення вартості газу на місяць або й на довше.
 
Нагадаємо, що Україна в рамках співробітництва з МВФ узяла на себе зобов’язання відмовитися від PSO та перейти до ринкових цін, проте влітку та восени 2017 року відмовилася від їх виконання.
 
Спершу постанова Кабміну №187 від 22 березня 2017 року передбачала, що спецзобов’язання з продажу газу населенню і ТКЕ діятимуть до 1 квітня 2018 року, але пізніше уряд продовжив їх до кінця травня, а ще пізніше — до кінця липня та серпня.
 
Місія МВФ приїде з візитом до Києва 6 вересня. За підсумками візиту буде прийнято рішення про виділення траншу.
 
Й оскільки ключовою умовою для отримання траншу від МВФ є підвищення цін на газ для населення до ринкових, то Прем’єр-міністр Володимир Гройсман «дав задню» й таки заявив про готовність до такого кроку.
 
Тож уникнути здорожчання газу нам явно не вдасться, тому готуймося до чергового затягування своїх пасків.