Французькі і англійські рибалки побилися у Ла-Манші через морських гребінців

31.08.2018
Французькі і англійські рибалки побилися у Ла-Манші через морських гребінців

Гребінці люблять і у Франції, і у Великій Британії.

Французьких рибалок звинувачують у нападі на англійських колег iз використанням каміння та димових шашок та в словесних образах.
 
Уранці у вівторок біля берегів Нормандії сталася сутичка, в якій із французького боку брали участь 35 рибальських човнів. Рибалки двох країн побилися за право ловити морські гребінці, повідомляє Бі-Бі-Сі. Деякі човни навіть ішли на таран. 
 
Морське зіткнення відбулося за 22 кілометри від берегів Нормандії у районі затоки Сени. Ця акваторія багата морськими гребінцями.
 
У британських рибалок є юридичне право їх ловити, але присутність британців не подобається французьким рибалкам, які вважають, що їхні колеги виловлюють занадто багато молюсків.
 
Тепер британські рибалки сподіваються отримати захист від уряду, а французькі бояться втратити один зі своїх «найважливіших ресурсів». Морські гребінці є делікатесом, і їх так само люблять як у Франції, так і на Британських островах.
 
Суперечка є давньою і триває через територію з морськими гребінцями. Британські рибалки мають законне право вилову гребінців, але французькі рибалки незадоволені відсутністю календарних обмежень для британських колег.
 
За французьким законодавством, вилов цих молюсків дозволений лише з 1 жовтня по 15 травня. Так хочуть зберегти їх запаси. Проте подібного закону в Британії немає, і французькі рибалки звинувачують британців у тому, що вони вже почали збирати гребінці. Через це й намагаються силою їх відганяти.
 
Цього разу чисельна перевага була на боці французів — проти їхніх 35 човнів у британців було всього п’ять. У результаті їм довелося відступити назад в Англію, в район Ла-Маншу.
 
У сутичці було пошкоджено кілька човнів, два британськi судна — Golden Promise та Joanna C — повернулися в порт Бріксхем iз розбитими шибками.
 
Британські рибалки розповідали, що французи їх оточили та почали кидати в човни каміння й шматки залізних ланцюгів.
 
Суперечки між рибалками почалися близько 15 років тому, проте впродовж п’яти останніх років діяла угода: великі британські судна не заходили в район, натомість дрібним човнам не заважали там працювати. Через це незадоволені французи в цьому році відмовилися від угоди.
 
«Ми не хочемо, щоб вони взагалі припинили вилов, але вони можуть хоча б дочекатися 1 жовтня, щоб ми його розділили. Гребінці — один з основних продуктів Нормандії, найважливіший ресурс і дуже чутлива тема», — наголошує один iз французьких рибалок.
 
Керівник Шотландської асоціації виробників білої риби Майк Парк вважає подію «справжнім піратством». «Британські судна мають право заходити в цю французьку зону. Це не протизаконно», — сказав пан Парк у розмові з Бі-Бі-Сі.
 
Британська рибальська федерація закликала обидві сторони до спокою.
 
«Ми звернулися до британського уряду і зажадали захисту наших човнів, які рибалять законно. Питання, через які відбуваються зіткнення, потрібно вирішувати за столом переговорів, а не на морі, де хтось може постраждати», — заявив керівник федерації Баррі Деас.
 
Французькі ЗМІ, зокрема агенція «Франс Пресс», телеканал France 3 та Міжнародне французьке радіо, повідомляють, зі свого боку, що в битві брали участь 40 французьких суден і деякі з них дійсно йшли на таран суден. Утiм обійшлося без серйозно поранених і загиблих.
 
Французькі ЗМІ не виправдовують силові дії своїх рибалок, але все ж вказують, що британці здійснюють вилов далеко за межами своїх територіальних вод і залишають своїм французьким колегам, коли настає визначений для них сезон вилову, лише «об’їдки», що завдає серйозного удару по їх прибутках.
 
Антоні Канель, капітан одного з французьких суден-нападників, пояснив у розмові з «Євроньюс»: «Якби ми не чіпали англійців, то вони тут усе знищили б. У нас є квоти відлову і сезонні рамки, а в них нічого немає, жодних обмежень. Вони працюють сім днів на тиждень. Вони приходять, тралять, забивають трюми, відвозять улов додому і знову повертаються». 
 
Безумовно, що останній спалах насильства стався на тлі «Брекзиту», який може ще більше заплутати і так складні норми риболовства в районі Ла-Маншу, зазначає «Євроньюс». Британці перестають бути для європейців «своїми».