Голову фонду «Відкритий діалог» депортували до Києва: що очікувати далі?

05.09.2018
Голову фонду «Відкритий діалог» депортували до Києва: що очікувати далі?

З території Євросоюзу до Києва депортували президента фонду «Відкритий діалог» Людмилу Козловську.
 
 
За запитом Варшави її видалили з Шенгенської інформаційної системи через причетність до спроб дестабілізації внутрішньополітичної ситуації в Польщі, а також ініціювання акцій громадянської непокори в країні.
 
Влада Польщі апелює до того, що рішення про депортацію цієї особи відповідало національним інтересам. 
 
Організація «Відкритий діалог» юридично проголошує захист прав людини, демократії та верховенства права на пострадянському просторі.
 
Фундацію близько десяти років тому створила Людмила Козловська, яка, до того ж, має громадянство України.
 
Також вона закликала до зміни чинної влади у країнах СНД і Східної Європи. Людмила Козловська заявляє, що веде спостереження за виборами і співпрацює з членами парламентів пострадянських країн, щоб підтримати процес демократизації і лібералізації їхніх внутрішніх політик.
 
Де-факто Фонд спеціалізується на захисті інтересів тих дисидентів, проти яких на батьківщині порушено кримінальні справи з економічних мотивів, і лобіює їхні інтереси серед інституцій ЄС, ОБСЄ та інших міжнародних організацій ЄС.
 
Цікаво, що офіційно фінансування Фонд, який тісно дружив із відомими європейськими політиками, включно з депутатами Ради Європи, отримує із «пожертвувань».
 
Європарламент висловив сумнів iз приводу фінансування, адже Козловська саме й попалася на великій брехні щодо спонсорських коштів для Фонду.
 
Саме керівник «Відкритого діалогу» заявляла, що її брат, Петро Козловський, який, до того ж, є громадянином Росії, в 2014 році емігрував із Криму у США, де проживав і володів бізнесом.
 
У Європарламенті з’ясували, що П. Козловський є власником компанії з кримського міста Севастополя — ZSS «Маяк», яка спеціалізується на поставках спеціального обладнання для російського військово-морського флоту.
 
Згідно зі звітом, ZSS «Маяк», який контролює ФСБ, є постачальником спеціального обладнання для російських атомних військових підводних човнів.
 
Ще одним фінансовим джерелом для Фонду стали пожертвування від інших російських громадян, які керують дочірніми компаніями ZSS «Маяк» у Росії.
 
Утім сама керівник Фонду заявила, що її фундація не може нести відповідальність за походження грошей, отриманих від спонсорів.
 
Влада Польщі вимагала пояснити походження фінансування. Крім того, було виявлено, що «Відкритий діалог» отримує гроші від мільярдера Джор­джа Сороса і його фонду «Відкрите суспільство». Встановлено також, що Л. Козловська співпрацює з Фондом міжнародного відродження (International Renaissance Foundation) зі штаб-квартирою в Києві. 
 
Але все-таки спокій у Польщі Фонд розбурхує не стільки походженням фінансування, скільки своїм завзятим бажанням втручатися в мирні демократичні процеси.
 
Із середини минулого року «Відкритий діалог» почав активно закликати населення країни до актів громадянської непокори під час масових демонстрацій противників судової реформи, за­пропонованої правлячою партією «Право і справедливість».
 
Чоловік Л. Козловської, за сумісництвом голова ради Фонду Бартош Крамек, тоді опублікував у соцмережах, підбурюючи і суспільство, і владу, повідомлення, що закликали всіх бути готовими до «будь-якого сценарію».
 
Крім збройних зіткнень, Б. Крамек від імені Фонду закликав до масових страйків, агітував за відмову від сплати податків, виступав за блокування діяльності державних органів.
 
Незважаючи на демократичні настрої, влада Польщі не має наміру допустити в своїй країні «польський майдан». Адже багато громадських організацій і деякі політики Польщі виступили з вимогою покласти край діяльності НУО та їх втручанню у внутрішні справи країни, які фінансуються з-за кордону. 
 
Нині Людмила Козловська в Києві намагається відновити вид на проживання в Польщі, повернувши собі право бути в системі ШІС. Однак, з огляду на скандал, який розгорнувся в Євросоюзі у зв’язку з корупційними махінаціями в Раді Європи, це їй навряд чи вдасться.
 
Адже серед «лобістів за гроші» в ПАРЄ фігурували і «друзі» цього Фонду. Можливо, в ЄС постараються завуалювати справу з депортацією Л. Козловської і тихо прикриють Фонд «Відкритий діалог», щоб не розголошувати зв’язок власних парламентаріїв із псевдореволюціонеркою.