«Швидкий тризуб-2018»: на Львівщині тренуються 2,5 тисячі військових із 14 країн світу

07.09.2018
Найбільші в Україні міжнародні військові навчання Rapid Trident 2018 («Швидкий тризуб-2018»), які стартували 3 вересня, проходять на Львівщині.
 
Ця масштабна спільна сухопутна навчальна операція підрозділів ЗСУ та армійських підрозділів іноземних держав відбувається на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного в селі Старичі Яворівського району.
 
Пліч-о-пліч з українськими вояками тренуються 2,5 тисячі військових із 14 країн світу, зокрема: США, Канади, Великої Британії, Німеччини, Польщі та Туреччини. Залучатимуть бронетехніку, армійську авіацію, проводитимуть стрільби. Усі учасники мають бойовий досвід.
 
Посол США в Україні Марі Йованович заявила: «Сполучені Штати беруть участь у цих навчаннях, тому що ми підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність України. Ми всі сильніші, коли тримаємося і діємо разом. Цей вишкіл змінює не лише українське та американське військо, а й армії всіх країн, які беруть у ньому участь». А представник 78-го бронекавалерійського полку США Томас Бентлі додав: «Сполучені Штати глобально допомагають багатьом націям. Наші військові брали участь у бойових діях і миротворчих місіях в Афганістані, Іраку, Південній Кореї».
 
Навчання проведуть у два етапи. З українського боку участь у них беруть армійці 54-ї окремої механізованої бригади (яка бере участь у бойових діях на сході у найгарячішій точці — Світлодарській дузі), прикордонники, бійці Національної гвардії та Управління державної охорони. Вишкіл вояків триватиме до 15 вересня.
 
Паралельно проводять й інші навчання за участі українських військових. Зокрема, 4 вересня в Грузії стартували міжнародні командно-штабні навчання AgileSpirit-2018 за участю української морської піхоти.
 
У них беруть участь військові з десяти держав-членів і країн-партнерів НАТО (Грузія, Болгарія, Греція, Латвія, Румунія, США, Туреччина, Україна, Чехія та Естонія). На відміну від попередніх років цьогорічний вишкіл проходить у новому форматі — у вигляді комп’ютерної симуляції. Метою цих навчань є вдосконалення готовності реагування на кризи в рамках спільних операцій у складі сил швидкого реагування НАТО, а також поліпшення взаємодії грузинських військових iз військовослужбовцями зi США і країн-партнерів.
 
Упродовж 5-6 вересня на Дунаї проходили українсько-румунські навчання Riverine-2018. Військові моряки двох держав-сусідів відпрацьовували спільні дії багатонаціональних катерних тактичних груп.
 
Заступник начальника управління бойової підготовки командування ВМС ЗСУ капітан 1-го рангу Андрій Куриленко зазначив: «Двостороннє українсько-румунське навчання Riverine -2018 ми проводимо вперше. Воно спрямоване на зміцнення регіональної безпеки та покращення взаємодії між флотами України та Румунії, дозволить нам підтримувати стабільність у регіоні, якісно тренувати сили та запроваджувати стандарти взаємодії між військовими моряками».