Російсько-окупаційні війська розмістили з порушеннями «Мінська» 472 одиниці озброєння і військової техніки

11.09.2018
Упродовж 9 вересня ситуація на фронті, як і в попередні дні, залишалася напруженою, проте цілком контрольованою українськими військами. Окупанти 25 разів відкривали вогонь по наших позиціях, при цьому противник двічі застосував озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.

У неділю ворог здійснював обстріли наших позицій у районах населених пунктів Кримське, Золоте, Світлодарськ, Південне, Верхньоторецьке, Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Новотроїцьке, Павлопіль, Гнутове, Лебединське, Водяне та Широкине.

Російські окупаційні війська вели прицільний вогонь із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї. Крім того, з 82-мм мінометів ворог обстрілював позиції Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Водяне та Лебединське на Маріупольському напрямку. Також удень у районі населеного пункту Кримське на Луганському напрямку один з опорних пунктів обстріляли з озброєння бойової машини піхоти.

За даними розвідки, в неділю було поранено чотирьох бойовиків російсько-окупаційних військ. Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил 9 вересня допущено не було. На жаль, напередодні, 8 вересня, внаслідок обстрілу один український військовослужбовець отримав поранення, а ще двоє загинуло внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

Станом на ранок 10 вересня противник двічі обстріляв позиції Об’єднаних сил на Маріупольському напрямку в районі населених пунктів Водяне та Широкине з гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї. Втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає.

Дуже тривожними є повідомлення української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін. Зокрема, представники СЦКК заявили: «Українська сторона СЦКК зафіксувала безпрецедентну кількість артилерійських систем, танків i бойових броньованих машин поза місцями постійного зберігання та з порушенням ліній відведення, передбачених Мінськими домовленостями».

Загалом на окупованих територіях виявлено 472 одиниці озброєння і військової техніки, розміщеної з порушеннями. Українські військові стверджують, що така кількість техніки дозволяє розгорнути до шести батальйонно-тактичних груп. Також СЦКК зазначає, що поблизу кордону з РФ у районі, де немає жодного пункту пропуску через кордон, ОБСЄ виявила колону з 10 тентованих вантажівок i чотири машини супроводу, які перетинали кордон у напрямку Росії.

При цьому БПЛА Місії піддавали радіоелектронному придушенню. «Наявність i постійне розгортання артилерійських засобів ураження створює потенційну загрозу з боку збройних формувань Російської Федерації передовим підрозділам Збройних сил України», — додає українська сторона СЦКК.

Крім того, бойовики продовжують постійно ігнорувати «шкільне» перемир’я, нарощують кількість обстрілів i перешкоджають діяльності патрулів СММ ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях.