В «ЛНР» заявили про готовність передати Україні 44 в’язні із Суходольської виправної колонії

11.09.2018
Російське інформагентство ТАСС із посиланням на підконтрольний бойовикам онлайн-ресурс «Луганськінформцентр» повідомило, що в ОРЛО заявили про свою готовність передати Україні 44 ув’язнених iз Суходольської виправної колонії (засуджених до 2014 року), які виявили бажання перевестися на підконтрольну Києву територію для відбування решти строку.

«Голова Міжвідомчої комісії з питань передачі засуджених до 2014 року, які відбувають покарання в установах виконання покарання «ЛНР», Роман Ведмеденко підтвердив, що в рамках комісії було розглянуто заяви засуджених. Щодо 44 із них ухвалено рішення про готовність передати їх на територію, підконтрольну Україні», — йдеться у повідомленні.

Згідно з інформацією, оприлюдненою ТАСС, представник бойовиків ОРДЛО в робочій підгрупі з гуманітарних питань Ольга Кобцева заявила, що, мовляв, «контактів з уповноваженим ВР України з прав людини Людмилою Денiсовою не встановлено», а передача засу­джених «заблокована українською стороною». Інформагентство РФ також додає, що засуджених відвідав координатор гуманітарної підгрупи Контактної групи від ОБСЄ Тоні Фріш.

Проте не так усе однозначно, як заявляють російсько-ОРДЛОвські інформресурси. Нагадаємо, що раніше представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко повідомила, що Україна готова передати Росії 36 росіян заради звільнення українських політв’язнів iз РФ. Проте, як зазначила Ірина Геращенко, на початку вересня за результатами роботи Тристоронньої контактної групи у Мінську Росія відмовилася обміняти своїх громадян, засуджених в Україні, на політв’язнів Кремля: «Заблоковано процес звільнення заручників.

Представники Росії в гуманітарній підгрупі відповіли відмовою забрати громадян РФ з українських тюрем в обмін на наших політв’язнів, заявивши, що «РФ не має відношення до конфлікту і «нас там нєт».

Тим часом Росія чомусь дуже зацікавлена у звільнені іншого засудженого: МЗС РФ досить категорично закликало звільнити керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, якого в Україні підозрюють у державній зраді.

Додамо, що на сьогоднішній день у Росії та окупованому Криму за політичними мотивами ув’язнено до 75 українців.