Українцям незабаром перерахують субсидії: як уріжуть і в кого заберуть

12.09.2018

В Україні через кілька тижнів різко підскочать витрати на «комуналку» через старт опалювального сезону.

 

Водночас у кілька разів може збільшитися і кількість субсидіантів. Однак у Кабінеті Міністрів упевнені: завдяки новим правилам і зростанню доходів цього року «пільговиків» буде менше.

 

Тим, хто вже отримує «знижку», її розмір перерахують, а іншим доведеться оформляти субсидію за новими правилами. І виконати їх зможуть далеко не всі українці.

Субсидій буде менше

Кількість субсидіантів в Україні скоротиться, впевнений директор департаменту соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко.
 
У минулому опалювальному сезоні допомогу від держави отримувала практично кожна друга сім’я. Але з того моменту виросли офіційні доходи, і правила посилили. Тому «комунальних знижок» буде менше.
 
Правда, в Кабінеті Міністрів досі не прийняли рішення, скільки коштуватиме газ для українців. А від цього залежать тарифи і на гарячу воду, і на тепло.
 
Субсидіанти, як заявляють у Мінсоці, після подорожчання блакитного палива платити більше не стануть — їх обов’язковий платіж прив’язаний до доходу сім’ї, а не вартості «комуналки». Але ось розмір цих субсидій доведеться підвищувати.
 
«У нас бюджет на субсидії виділено на цей рік іще при бюджетуванні в минулому. Ніхто не передбачив підвищення тарифу на газ. Коли будуть цифри, перераховуватимуть. Кращий варіант, якщо через зростання доходів і зміни правил субсидіантів стане менше, але розмір субсидій для них через зростання тарифів збільшиться. Тоді можна буде уникнути необхідності збільшувати бюджет на субсидії», — зазначає співрозмовник видання в уряді.

Як вплинуть доходи

Зараз українці отримують «комунальні знижки» з урахуванням іще торішніх зарплат і пенсій. У жовтні розмір знижки порахують з урахуванням доходу сім’ї за перші шість місяців цього року.
 
Зросли соціальні стандарти (пенсії, мінімальна зарплата), тому і субсидії при перерахунку виявляться нижчими.
 
Наприклад, сім’я з трьох осіб із двома мінімальними зарплатами до перерахунку могла віддавати за «комуналку» приблизно 576 грн. У цей опалювальний сезон така ж сім’я з двома вже підвищеними «мінімалками» платитиме 780 грн.

Як вплинуть нові правила 

Сотні тисяч сімей також не зможуть отримувати знижки через жорсткість програми. Так, за новими правилами, без знижки можуть залишитися:
 
— є машина, не старша 5 років;
— сім’я живе в будинку від 200 кв. м або квартирі від 120 кв. м;
— член сім’ї не працює і не платить єдиний соцвнесок;
— зробили покупку або отримали спадщину на суму від 50 тис. грн;
— є борг за «комуналкою» на суму від 340 грн.
 
За різними оцінками, в результаті нових правил знижку в Україні не зможе отримувати кожна п’ята сім’я, яка ще в минулому році оплачувала тепло з субсидією. Однак важливо враховувати, що подати заяву на субсидію мають право всі.
 
Якщо, наприклад, у квартирі площею 120 кв.м живуть двоє пенсіонерів і у них немає інших доходів, служба соціального захисту повинна прислати комісію, яка досліджує умови життя. Спеціальним рішенням чиновники можуть дати субсидію навіть тим, хто офіційно на неї не може претендувати.

Перевіряти будуть по-новому

У наступному році всі субсидії в Україні будуть давати «на руки» і грошима, а до цього моменту необхідно переконатися, що всі пільговики обґрунтовано отримують субсидії.
 
Для цього в Кабміні вже запустили єдиний реєстр. Просте звірення за прізвищами показало, що як мінімум 20 тис. сімей оформили собі допомогу на оплату «комуналки» одразу в декількох квартирах.
 
Крім того, Міністерство соціальної політики підготувало законопроект, який змінить принципи перевірки пільговиків.
 
Соціальне інспектування відокремлять від служби соцзахисту і переведуть на нові принципи роботи (перевіряти будуть не всіх, а тільки підозрілих субсидіантів). Якщо відмовитися від перевірки, знижки можна позбутися.
 
За діючими правилами, якщо незаконно отримав субсидію, повинен повернути її в бюджет. У Мінсоцполітики вважають, що карати треба більш жорстко.
 
«З моєї точки зору, це не зов­сім правильно, тому що громадянин повинен нести й адміністративну, і, можливо, в певних випадках навіть кримінальну відповідальність, якщо йдеться про реальну підробку документів», — заявив Музиченко.
 
Уже зараз інспектори обов’язково повинні перевіряти: переселенців, якщо кількість зареєстрованих і проживаючих людей відрізняється. У середньому одна перевірка триває більше години. За цей час «ревізор» повинен оглянути житло, придивитися до нової техніки, розпитати про джерела доходів і т.д.
 
Незважаючи на низьку зарплату (4100-4200 грн.), вимоги до соціальних інспекторів високі: профільна вища освіта, навички роботи з локальними інформаційними мережами, комунікабельність, цілеспрямованість.
 
У прийдешньому опалювальному сезоні в результаті всіх нововведень навіть ті українці, які отримають субсидії, за «комуналку» платитимуть більше.
 
Норматив на опалення газом скоротили з 5 до 4,5 куба на метр житла. У результаті, якщо не почати економити і витрачати за старою нормою, за зайві кубометри доведеться платити самостійно. 
 
Олександр ЛИТВИН
(«Обозрєватєль»)