У Черкасах віддана вівчарка допомогла врятувати свою господарку з каналізаційного люка

12.09.2018
У Черкасах віддана вівчарка допомогла врятувати свою господарку з каналізаційного люка

Рятувальники почули собачий гавкіт, що дозволило їм визначити приблизне місце перебування жінки (ілюстративне фото)

Гуляючи увечері на пустирі із собакою, 41-річна жінка потрапила до відкритого каналізаційного люка.
 
Вона йшла за своєю вівчаркою і не помітила серед нескошеної трави небезпеки. Про це «УМ» повідив речник Черкаського обласного управління ДСНС Костянтин Проценко.
 
За його словами, опинившись на дні колодязя серед рештків будівельного сміття, травмована та перелякана жінка почала кликати на допомогу.
 
На жаль, почути її голос з-під землі на пустирі між двома будівельними майданчиками було неможливо. Але, попри панічний напад та сильний біль від отриманих травм, жінка здогадалася набрати номер «101».
 
Спілкуючись із потерпілою, диспетчер служби порятунку одразу зрозуміла всю складність ситуації.
 
«Перебуваючи у темряві під землею, потерпаючи від страху та болю, жінка втратила орієнтування і постійно плуталась у визначенні навіть приблизного свого місця перебування. З’ясувавши, що потерпіла зазвичай вигулює собаку між вулицями Лазоренка та Тараскова, диспетчер оперативно-координаційного центру спрямувала до приблизного місця події рятувальне відділення», — розповідає Костянтин Проценко. 
 
Він каже, що, шукаючи інші можливості для порятунку потерпілої, застосувавши спеціальні психологічні методики, фахівець ДСНС підтримувала із жінкою постійний зв’язок і зуміла не лише заспокоїти її, а й налаштувати на практичну співпрацю. 
 
Так з’ясувалося, що увесь час із моменту падіня поруч з отвором колодязя сидить її собака. Виконуючи поради диспетчера, потерпіла подала своїй вівчарці Алісі команду: «Голос!» 
 
Тож рятувальники, які для кращого огляду місцевості навіть піднялися на дахи кількох будівель, почули собачий гавкіт, що дозволило їм визначити приблизне місце події.
 
«Розумний пес не кинув господиню в біді і гавкав, аж поки на його голос не вийшли рятувальники. Піднявши потерпілу на поверхню, фахівці ДСНС передали її до рук лікарів. Після первинного медичного огляду жінку, що скаржилася на біль у грудях та ногах, каретою  швидкої допомоги було доставлено до лікарні», — підсумовує Костянтин Петрович.