Пішли пироги — як діти в школу: фантастичні рецепти киянки Олени Герасимової і львів’янки Ірини Герич

12.09.2018
Пішли пироги — як діти в школу: фантастичні рецепти киянки Олени Герасимової і львів’янки Ірини Герич

А що ви хотіли? Почалася осінь, знову ж таки школа, і вже це — вагомі причини, щоб пекти пироги. Бо треба і дітям у школу дати, і собі хочеться і до чаю, і до кави чи какао — похолодало ж.

 

Утім нема причин для неспокою з цього приводу, навпаки, є чудовий привід до свого кулінарного записничка занотувати нові цікаві рецепти пирогів досвідчених господинь.

Із сиром пироги

Наразі — із сиром фета чи бринзою, тобто сиром, який не плавиться. Вони чудовими вдаються у Любові Марущак — шанованого волонтера з Хмельниччини і знайомої нам вправної кулінарки. 
 
На вигляд — дуже привабливі відкриті пиріжки, рум’яні й апетитні, отож і на смак вони точно не підведуть нікого, хто їх навчиться пекти. 
 
Отже. Що нам радить господиня. «Для тіста потрібно: масло (можна і маргарин, але я давала масло) — 100 г, кефір (в мене був йогурт) — стакан (200 мл), яйце — білок (1 штука), борошно — 2,5-3 склянки (залежить від сорту). Тісто має бути м’яким , як мочка вашого вуха, розпушувач — чайна ложка, дрібка солі.
 
Для начинки треба: сир фета — 250 грам, зелень (в мене шпинат, кріп, петрушка), чорний перець за смаком, жовток, щоб  змащувати пиріжки».
 
Масло потерти на тертці і додати борошно, добре перетерти руками і додати сіль. У кефір (може бути кисле молоко або йогурт) додати розпушувач і дочекатися, щоб пішла реакція — бульбашки, але не такі, як у соді, погашеній оцтом. Кефір вилити в тісто, додати білок і добре вимісити.
 
Тісто має бути м’яким, але не липнути до рук. Готове тісто покласти в кульок і поставити в холодильник на 30 хвилин. За той час зробити начинку до пиріжків.
 
Від тіста відривати шматочки трохи більше горіха, робити м’ячики, в руках розім’яти на палянички, в центр викладати начинку і сформувати човники. Деко краще застелити папером для випічки. Пиріжки змастити жовтком. Духовку попередньо розігріти до 180 градусів і пекти пиріжки до рум’яного кольо­ру, приблизно 30-40 хвилин.

Фруктовий калейдоскоп

О так, така «опція» цієї пори дуже навіть доступна — фруктів іще вдосталь! А у киянки Олени Герасимової є рецепт просто фантастичного пирога з фруктами, записуйте принагідно, не пошкодуєте!
 
Для тіста потрібно: 200 г масла (маргарину), 3 жовтки, 0,5-1 склянка цукру (в мене стакан, бо фрукти кислуваті), півлітрова банка борошна, чайна ложка соди (погасити оцтом або дати 2 чайні ложки розпушувача).
Замісити еластичне тісто і поставити в холодильник на 30 хвилин.
 
Начинка: яблука (1 шт.), сливки (5 шт.), абрикоси (5 шт.) порізати не дуже дрібними шматочками. Взимку можна сливки і абрикоси давати заморожені.
Прикрасити: 3 білки збити з 0,5 склянки цукру.
 
У форму (в мене 24 см) викласти тісто так, щоб утворилися «бортики» (як на кіш). Викласти начинку на тісто. Поверх начинки викласти збиті білки. Випікати в духовці при температурі 180 градусів 40-50 хвилин.

І «калейдоскоп»

Без штруделя осінь неможлива! Ну як же без нього — хрусткого, ніжного, акуратного? Штрудель — це ніби символ смачної осені в компанії з чаєм і книжкою. Або в іншій хорошій компанії. 
 
Львів’янка Ірина Герич ділиться простим рецептом чудового штруделя, який спекти зможе кожен. Отже, штрудель без складнощів, так і занотуємо. А водночас — і його рецепт. 
 
Тісто: 0,5 пачки маргарину, 250 г борошна, 1,5 столової ложки сметани, столова ложка оцту.
 
Замісити тісто і поставити його в холодильник на годину. Потім тонко розкачати його і викласти пересипаними сухарями і цукром, подрібненими яблуками (можна вишні, сливи, ревінь, груші тощо). Загорнути рулет, змастити збитим жовтком і випікати в духовці приблизно 25 хвилин (до зарум’янення) при температурі 200 градусів. 

Потривожене ніжне печиво

Це не просто печиво, а печиво-легенда! Його називають «печивом з тріщинками», але Наталія Чучман, яка пропонує його рецепт, дивується, «як можна таке шалено привабливе і фотогенічне шоколадне печиво назвати грубо «тріснутим»?
 
«У художників є такий термін craquelure. Кракелюром називають тріщинки, які з часом утворюються на картинах. Але не лише у випадках старіння творів мистецтва з’являються такі порепаності, кракелюр свідомо наносять з естетичною метою, — розмірковує кулінарка. — Я запозичу в живописців це красиве слово, воно, на мій погляд, додає якогось французького шарму контрастним шоколадним смужкам на потривоженому білосніжному верхньому цукровому шарі. Особисто для мене це осіннє печиво. Коли жовтіє листя, падає дощ і хочеться особливого затишку — я починаю його пекти».
 
Отже, рецепт геніально простий. Знадобляться: цукрова пудра — 200 г, борошно пшеничне — 150 г, алкалізований какао-порошок (20-22%) — 60 г, розпушувач для тіста — чайна ложка, масло вершкове — 60 г, яйця — 2 шт., ванільний екстракт —  чайна ложка, цукрова пудра (для обвалювання) — 100 г, сіль — дрібочка.
 
Просіюємо сухі інгредієнти в посудину, в якій ви будете місити тісто. Додаємо вершкове масло (я натираю зазвичай його на тертці). Злегка збийте яйця з ванільним екстрактом. Для збивання яєць вам не потрібен суперкондитерський міксер, просто перебийте їх кулінарним віничком або ж і виделкою. Тепер об’єднайте борошняну і яєчну суміші. Ретельно перемішайте.
 
Тісто виходить м’яким і липким (не варто спішити додавати до нього борошно). Накрийте посудину з тістом харчовою плівкою і поставте в холодильник на 30 хвилин. Після такого «відпочинку» тісто трохи затвердіє і вам стане зручно з ним працювати.
 
Просійте цукрову пудру в окрему тарілку та розігрійте духовку до 180 градусів. Відщипніть шматочок тіста розміром з волоський горіх і опустіть в цукрову пудру. Обваляти в пудрі потрібно густо, не шкодуючи її, адже від цього залежить вся контрастність «малюнка» на готовому виробі. З інгредієнтів, які я вище вказала, в мене виходить 18-20 таких печенинок.
 
Викладіть на деко, застелене пергаментом, на відстані приблизно 5 см одне від одного (для того, щоб при збільшенні об’ємів вироби не злилися в одне ціле). Я випікаю 10-12 хвилин.
Шоколадне печиво з кракелюром готове! 
 
А якщо ще з какао... Словом, смачного!