Велична Соборність: в Індії добудовують найвищу статую у світі

12.09.2018
Велична Соборність: в Індії добудовують найвищу статую у світі

Робота над пам’ятником — у розпалі.

Висота статуї, що зараз будується у штаті Гуджарат, становитиме 182 метри.
 
 
Вона присвячена Сардару Пателю — герою боротьби за незалежність Індії, який також є одним зi співавторів Конституції та творців політичної системи країни.
 
 
Роботи з будівництва статуї, що стане найвищою у світі, майже завершені. Відкрити монумент влада Індії планує наступного місяця, повідомляє Бі-Бі-Сі. 
 
 
Наразі перше місце в списку найвищих статуй світу займає Будда Весняного Храму, що розташований у Китаї. Її висота — 128 метрів.
 
Будівництво монумента коштувало індійському уряду 29,9 мільярдів рупій — приблизно 330 мільйонів доларів. Вважається, що проект є дітищем прем’єр-міністра Нарендра Моді.
 
Під час перед­виборчої кампанії 2013 року нинішній прем’єр Нарендра Моді заявив: «Кожен громадянин Індії жалкує, що Сардар Патель не став першим керівником уряду».
 
Урочиста церемонія відкриття Статуї соборності (така її офіційна назва) запланована на 31 жовтня. Сардар Валлабхбхаї Патель є справжнім героєм для індійських націоналістів.
 
Після того, як у 1947 році Індія отримала незалежність, Патель почав працювати в місцевому уряді й зробив чимало для того, аби країна не розпалася на велику кількість дрібних держав, а залишилася єдиною. Індійські націоналісти вважають, що через прихід до влади династії Неру-Ганді роль Пателя в історії країни до цього часу не оцінена належним чином.
 
У роботі над монументом задіяні дві з половиною тисячі інженерів та робітників. Цікаво, що статую індійському націоналісту зводять переважно робітники з Китаю.
 
Після завершення будівництва Статуя соборності за висотою вдвічі перевищуватиме нью-йоркську Статую свободи. Але рекордсменкою вона буде недовго.
 
В індійському місті Мумбай уже ведуть підготовчі роботи до спорудження в морській затоці, яка оточує місто, 212-метрової статуї імператора Чатрапаті Шіваджи, повідомляє «Франс Пресс».
 
Він є національним героєм Індії. 1974 року, будучи полководцем великих моголів, він підняв повстання проти них і звільнив співплемінників-індуїстів з-під правління мусульман. З цього часу розпочався занепад імперії Великих Моголів, а Шіваджи був проголошений імператором. 
 
На честь Чатрапаті Шіваджи в Мумбаї вже названі центральний вокзал та міжнародний аеропорт, а тепер його увічнять ще й у гігантській статуї. Її будівництво має бути завершене 2021 року. Вартість зведення двох гігантських статуй обійдеться індійській скарбниці приблизно в один мільярд доларів. 
 
Уряд розраховує на повернення коштів за рахунок цікавих туристів. Але якщо у другому випадку такі розрахунки виправдані, бо Мумбай і так є туристичною Меккою, то у випадку першої — сумнівно.
 
На статуї Сардару Пателю передбачено оглядовий майданчик на висоті 153 метри, але, щоб потрапити до нього, потрібно подолати 250 кілометрів від міста Ахмедабад. 
 
Деякі індійські політичні оглядачі та громадські групи ставляться критично до обох проектів і вважають їх популістськими.
 
Наступного року мають відбутися парламентські вибори і прем’єр-міністр Нарендра Моді намагається, ймовірно, такими сумнівними проектами за державні кошти підвищити свій рейтинг та шанси на перемогу.