У футбольній Європі незабаром з’явиться третій за ліком міжнародний клубний турнір

14.09.2018
У футбольній Європі незабаром  з’явиться третій за ліком міжнародний клубний турнір

На Генеральній асамблеї Асоціації європейських клубів (АЄК), зібраній з нагоди її десятилітнього ювілею, президент організації Андреа Аньєллі заявив, що вже за кілька років в Старому світі з’явиться ще один — третій за ліком — єврокубковий турнір.
 
Створена як незалежний орган для захисту інтересів європейського клубного футболу, АЄК вирішила піти назустріч скромним континентальним колективам, які позбавлені або значно обмежені в можливості повноцінно змагатися на євроарені.
 
Так, наступного тижня в основних раундах двох єврокубкових турнірах — Лізі чемпіонів та Лізі Європи — свої стартові матчі проведуть сумарно 80 команд.
 
Водночас, за словами Андреа Аньєллі, АЄК досягла принципової згоди з УЄФА про розширення цього показника до 96 клубів.
 
«Європейський футбольний союз дає зелене світло для запуску третього єврокубкового турніру», — заявив очільник АЄК.
 
За сумісництвом президент туринського «Ювентуса», Аньєллі наголосив, що старт нових змагань під егідою УЄФА запланований на сезон 2021/2022.
 
Поки ж їх ідеологи розмірковують над деталями регламентних норм, наразі не маючи остаточного рішення щодо формату залучення його майбутніх учасників до турніру.
 
Як повідомляє британське видання «Гардіан», футбольні функціонери досі не вирішили: стане новий турнір місцем баталій найскромніших за рейтингом клубів Європи чи слугуватиме своєрідною втіхою для невдах літньої відбіркової кампанії в Лігу чемпіонів та Лігу Європи.
 
Загалом, новатори з АЄК не поспішають ділитися з футбольною спільнотою деталями майбутніх баталій. Проте там не приховують, що після створення третього єврокубка відбудеться зменшення кількості учасників основого раунду ЛЄ з 48 до 32.
 
По суті, виходить так, що в кожному з трьох клубних турнірів змагатиметься по 32 колективи. Іншою принциповою деталлю нововведення може стати тривалість змагального процесу, котрий, не виключено, обмежиться календарним роком.
 
Словом, європейські клуби прагнуть до розширення своєї міжнародної присутності, оскільки саме інтернаціональні змагання для них є головним джерелом фінансових здобутків.
 
Окрему позицію в цьому питанні займає хіба що англійська сторона, адже для представників прем’єр-ліги пріоритетним у фінансовому аспекті залишаються національні баталії.
 
Наскільки потрібним виявиться новий для футбольної Європи турнір, покаже час. Проте зрозуміло, що в умовах глобалізації народження подібного роду проектів не позбавлені логіки.
 
Для того ж, аби учасникам третього за рейтингом єврокубка в майбутньому не бракувало мотивації, організатори нового турніру передбачили для переможця бонус — це путівка до Ліги Європи.
 
При цьому після започаткування в Європі нових турнірних правил зросте інтерес і до самої Ліги Європи, адже після зменшення кількості її учасників, без сумніву, зменшиться у турнірі кількість «прохідних» матчів.
 
Загалом, консервативна структура, УЄФА змушена дослухатися до позиції членів АЄК, адже до її складу входять президенти футбольних грандів континенту.
 
Не виключено, що турнірне нововведення, котре анонсував президент «Ювентуса» Аньєллі, стало одним із пунктів нового Меморандуму про порозуміння між УЄФА та Асоціацією європейських клубів.
 
Термін дії попереднього договору, підписи під яким шість років тому поставили екс-очільник УЄФА Мішель Платіні та колишній керманич АЄК Карл-Хайнц Румменігге, сплив у травні 2018 року.