«Фронтовики» на роздоріжжі: до кого побіжать Аваков, Турчинов і Яценюк

14.09.2018
«Фронтовики» на роздоріжжі: до кого побіжать Аваков, Турчинов і Яценюк

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, секретар РНБО Олександр Турчинов і екс-Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. (Фото з сайта apostrophe.ua.)

«Ми найдисциплінованіша фракція», — заявляють про себе депутати «Народного фронту».

 

Але дисципліна в парламенті не допомогла зберегти той кредит довіри, з яким НФ зайшов у Верховну Раду.

 

Напередодні президентських і парламентських виборів керівникам політсили час вирішувати, яким буде їхнє майбутнє.

 

Чи буде воно пов’язане з нинішньою партією або ж «фронтовикам» доведеться розбігтися по нових політичних майданчиках, дізнавався «Апостроф».

 
Після партійного з’їзду в листопаді 2017 року «Народний фронт» практично не демонструє партійну суб’єктність.
 
Нагадаємо, тоді на збори приїхали не тільки всі ключові фігури з НФ — від нардепів до міністрів — а навіть Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, присутність якого чимало полоскотала нерви оточенню Президента. Тоді лідер партії Арсеній Яценюк зробив гучну заяву: НФ буде брати участь у президентських і парламентських виборах.
 
Майже рік минув, але НФ так і не вдалося здобути підтримку населення, що дозволяє претендувати на успіх на наступних парламентських виборах.
 
За цей час у ЗМІ найбільше говорили про різні сценарії за можливого оголошення позачергових виборів у Верховну Раду. Але, незважаючи на активні розмови у стінах парламенту про такий варіант розвитку події, цього не сталося.
 
Тоді також обговорювалася ймовірність злиття «Блоку Петра Порошенка» і «Народного фронту» в одну партію. Але переговори з цього питання ні до чого не призвели.
 
Водночас лідери НФ Арсеній Яценюк і Арсен Аваков відкрито почали просувати ідею кон­ституційної реформи, головною фішкою якої мало стати кардинальне обмеження повноважень Президента.
 
Вони настільки загорілися цією ідеєю, що, за інформацією «Апострофа», навіть спілкувалися з цього приводу зі своїм давнім недругом Сергієм Льовочкіним з Опозиційного блоку. На Банковій до цієї ідеї поставилися прохолодно.
 
Восени минулого року Порошенко, виступаючи у Верховній Раді, публічно дав зрозуміти, що скорочення повноважень йому абсолютно не до душі. Пізніше тему «нового курсу» на парламентську республіку перехопила в свої руки Юлія Тимошенко, але це вже інша історія...
 
Наразі НФ зберігає свій вплив на політичні процеси. Це видно за тим, як «фронтовики» включилися у переговори з міжнародними партнерами зі створення антикорупційного суду.
 
А конфліктом навколо призначення членів Центральної виборчої комісії НФ дав зрозуміти, що за необхідності може мобілізувати парламент без БПП і знайти собі союзників. Доводиться констатувати: наразі дві коаліційні фракції остаточно втратили довіру одна до одної.
 
Однак часу залишається все менше: скликання парламенту потихеньку добігає до кінця, а президентські вибори в будь-якому разі не завершаться на користь НФ — свого рейтингового кандидата, який міг би поборотися хоча б за вихід до другого туру, у «фронтовиків» немає.
 
Подальша їхня доля залежатиме від того, чи зможуть вони знайти спільну мову з новим (старим) Президентом. Із ким укладати мирний договір і в якій якості? З цим у трьох лідерів НФ — Яценюка, Авакова і Турчинова — все дуже непросто...
 
«Народний фронт» і Тимошенко
 
Члени фракції визнають у розмові з «Апострофом»: глобальних планів щодо того, куди йти і з ким йти, поки вони не будували. Причиною цього є нестабільна політична ситуація в країні. Хто стане Президентом — неясно, а отже, робити якісь ставки рано.
 
«Керівництво вирішило відкласти ухвалення будь-яких рішень до грудня, на який заплановано з’їзд партії. Тому зараз ніяких заяв не чекайте. Та й не факт, що ви почуєте і на самому з’їзді», — описав психологічний стан партії в бесіді з «Апострофом» один із нардепів.
 
Кінцева точка «грудень» поставлена на шляху в багатьох політиків. «Зараз всі між собою спілкуються, придивляються», — розповідає «Апострофу» один із «фронтовиків», наводячи як приклад Авакова, який при цьому перебуває в діалозі чи не з усіма топ-гравцями українського політикуму.
 
У фракції визнають, що він вирішив знову вибудовувати діалог із Тимошенко. І це незважаючи на непрості взаємини з лідером «Батьківщини». Нагадаємо, Аваков, Яценюк і Турчинов перед достроковими парламентськими виборами 2014 року вийшли зі складу партії Юлії Тимошенко, забравши з собою значну частину команди, яка пізніше стала фундаментом партії НФ. Юлія Володимирівна розцінила це як зраду.
 
Але в політиці завжди потрібно шукати компроміс, чим і займається Аваков. Про його ходіння до Тимошенко заговорили ще навесні. Вже тоді в БПП були обурені цим фактом. «Ми натякали, що за подвійну гру в Авакова є шанси виїхати з України в Італію на ПМЖ», — розповідало джерело «Апострофа» у президентській фракції. Втілювати в реальність загрози в БПП не стали: конфлікт з МВС не зіграв би їм на руку.
 
У Тимошенко не приховують, що зараз до неї багато хто приходить на уклін. «Але з ким саме Юлія Володимирівна буде співпрацювати, знає тільки вона», — уточнює співрозмовник «Апострофа» в оточенні політика.
 
В НФ стверджують, що в цей список не потрапили Яценюк і Турчинов. «Вона досі їх не пробачила», — визнають «фронтовики». Більше того, за інформацією видання, секретар РНБО навідріз відмовився співпрацювати з Юлією Володимирівною. «Дуже погано розходилися давні соратники», — розповіли «Апострофу» в штабі «Батьківщини».
 
Що стосується Авакова, то для «леді Ю» він потрібен через свій пост — специфіка української виборчої системи робить міністра внутрішніх справ вагомою фігурою в цих процесах.
 
Інтереси Арсена Борисовича теж зрозумілі: зберегти крісло за нового Президента. Які зараз стосунки з Тимошенко у Авакова, який у часи президентства Ющенка і Януковича був одним з найближчих соратників лідера «Батьківщини», незрозуміло. Офіційно міністр заперечує будь-які переговори. І в той же час додає: запропоновані Юлією Володимирівною обмеження повноважень Президента йому «симпатичні».
 
Депресивні «фронтовики»
 
У найбільшій передвиборній меланхолії зараз перебуває Арсеній Яценюк. Цього літа він серйозно задумався над участю партії в президентських виборах.
 
Були відібрані потенційні кандидатури — перший заступник глави фракції НФ Андрій Тетерук і міністр освіти і науки Лілія Гриневич.
 
«Навіщо брати участь у ви­борах, розуміючи, що кандидати взагалі нерейтингові, як і партія? Арсеній Петрович також про це подумав і вирішив відмовитися від цієї ідеї», — розповів депутат від НФ, близький до Яценюка.
 
Не вийшло оформити проект і з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом. Хоча на нього йшло серйозне полювання.
 
За інформацією «Апострофа», на парламентські вибори з ним хотів піти спікер ВРУ Андрій Парубій, а Аваков нібито навіть мав намір втягнути Гройсмана у свій союз із Тимошенко.
 
Але після знакового спільного візиту Прем’єра і Президента до Вінниці на День міста, 8 вересня, і публічних обіймів, най­імовірніше, у Порошенка змогли натиснути на знахабнілого Гройсмана.
 
Тим більше не варто забувати про історію з добровільно-примусовим звільненням в. о. голови Державної фіскальної служби Мирослава Продана — одного з найбільш близьких соратників чинного глави Кабміну. 
 
За словами одного з джерел «Апострофа» в АП, усе йде до того, що ближче до президентських виборів Володимир Борисович все-таки стане в «стійло»...
 
Що ж стосується Яценюка, то він, схоже, всерйоз боїться втратити свій вплив в українській політиці.
 
«Але він зробив велику помилку, коли не послухав нас і не виїхав на два роки з країни після свого прем’єрства. За цей час він би спокійно пережив кампанію проти нього і знову повернувся в країну. У такому разі в нього було б моральне право щось говорити і радити. Але він вважав за краще залишитися і «впасти» до нульового рейтингу», — поділився думкою з «Апострофом» співрозмовник із НФ.
 
Втім, сам Яценюк не втрачає надії. І навіть вирішив ознайомитися з тим, що відбувається в регіональних організаціях партії.
 
«3 вересня він запросив керівників регіональних осередків НФ. Це була нестандартна зустріч: вперше Яценюк не говорив, а слухав. І навіть знайшов час зустрітися з тими, хто не зміг приїхати у призначений день», — повідомив співрозмовник «Апострофа». Незважаючи на сумну ситуацію в регіонах, екс-Прем’єр розраховує реанімувати проект.
 
«Він все ще сподівається повторити успіх НФ 2014 року і якимось чином під вибори підняти рейтинги. Хоча і не відкидає варіант продажу партії. Можливо, навіть Тимошенко», — розповів «фронтовик».
 
«Ситуація безвихідна. Але на останньому зібранні фракції нам Яценюк порадив ні до кого не переходити, бо нас можуть «кинути», — зізнався інший депутат від НФ. Такий заклик не порадував депутатів. Більшість з них не має наміру покидати парламент, тому вже зараз підшукують собі нову фракцію.
 
У не менш складній ситуації опинився Турчинов, який поки не може знайти собі місця під політичним сонцем. До «Батьківщини» шляху немає, в штабі Петра Порошенка обійшлися без нього.
 
А інших перспективних проектів, які могли б гарантувати Турчинову збереження місця при владі, наразі немає.
 
Ходять чутки про те, що запасний аеродром для потрапляння до наступного скликання Верховної Ради нинішньому секретарю Радбезу готовий забезпечити його близький соратник Сергій Пашинський, який навіть підібрав для нього округ №64 Житомирської області з центром у Коростені. Якщо не вдасться потрапити до когось у список, Турчинов піде по мажоритарці...
 
А ось Парубій здивував своїх колег по фракції. «Ви помітили, як погарнішав спікер? Схуднув, придбав костюм по фігурі. Швидше за все, пошив. Усім своїм виглядом показує, що він готовий обійняти будь-яку посаду, навіть Президента», — іронізує один з його партійних колег, з яким поспілкувався «Апостроф». Але тут же саркастично додає: «Тільки кому він такий потрібний?»
 
Із цим настроєм зараз живе весь «Народний фронт». Ніхто з членів фракції не хоче ставати «крайнім» у тому чи іншому партійному списку. Тому всі дали собі час до грудня.
 
«Навіщо зараз грузити себе і вирішувати? Настане грудень — і тоді подумаємо», — ці слова красномовно описують ситуацію в депресивному НФ.