На Харківщині рейдери зі стріляниною три дні намагались захопити елеватор

14.09.2018
Кілька днів тому на територію елеватора в селі Занки Зміївського району Харківської області заїхало близько трьох десятків молодиків у камуфляжі, заблокували ворота й почали вантажити на автомобілі звезений сюди соняшник.
 
У відповідь працівники підприємства та місцеві жителі покликали на допомогу активістів «Національного корпусу» й разом оточили елеватор, аби вберегти майно від пограбування.
 
Зрозумівши, що безперешкодно вивезти зерно не вдасться, «окупанти» посилили свої лави додатковим загоном молодиків, після чого відкрили стрілянину по людях.
 
У хід пішла травматична зброя та газові балончики. Під час перестрілки, було поранено четверо людей, серед яких — жінка та поліцейський.
 
Загалом протистояння тривало три дні. Після того, як прогриміли постріли, — почалися арешти.
 
«Усього до поліції було доставлено 53 особи, — повідомив начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін. — У тому числі і 22 чоловіки, які брали активну участь у захопленні підприємства, сутичках зі зброєю у руках. Вони затримані у порядку статті 208 КПК. Це тільки початок. Поряд з ними повинні сидіти замовники та організатори бійки». 
 
Згаданий елеватор належить сільськогосподарській фірмі «Строгий О. Ф.». За інформацією Всеукраїнської аграрної ради, напередодні захоплення рейдери змінили документи про право на власність, і господарем елеватора стала структура під назвою «Слобожанські поля».
 
Як свідчать нові документи: господар передав новим власникам свою частку у бізнесі. Втім Олександр Строгий запевняє, що не брав участі у цих юридичних метаморфозах. Наразі проводиться розслідування. 
 
«Вони приїжджають, а на цьому підприємстві вже інший керівник, який надає витяг iз державного реєстру, де він значиться керівником юридично, — повідомила начальник ГУ юстиції в Харківській області Тетяна Єгорова. — Зараз оперативно буде вирішено питання щодо законності його внесення до реєстру, законності та легітимності тих документів, на підставі яких поміняли відомості у реєстрі». 
 
Олександр Строгий — досить впливова постать в аграрному секторі Харківщини. Своїм господарством він володіє ще з 1993 року, тому небезпідставно був обраний головою Асоціації фермерів та приватних землекористувачів Зміївського району.
 
Власне підприємство має і його син Денис Строгий, який кілька років тому пережив схожий рейдерський наліт, після чого потрапив до лікарні. 
 
Якщо навіть такі бувалі господарники почуваються незахищеними, то що чекати власникам дрібних фермерських господарств? Проте й цей конфлікт знову намагаються перевести на рівень дискусії про участь у рейдерстві учасників АТО та добровольчих батальйонів. А от чи будуть названі імена замовників — невідомо.