Паризька перемога: у Франції відзначили українських дизайнерів

18.09.2018
Паризька перемога: у Франції відзначили українських дизайнерів

Іван Івасюк та Маргарита Дем’янець (студія керамічного дизайну Velika Bogaiha) презентують свої вироби у Парижі. (Фото надане агенцією «Дель Арте».)

У французькій столиці закінчилися дві величезні виставки дизайну: Paris design week та Maison&Objet.
 
Там на двох майданчиках учасниками були понад 15 найперспективніших дизайнерів з України.
 
Паризький тиждень дизайну приніс Україні перемогу і визнання. Наші дизайнери почали брати участь в авторитетній світовій події лише два роки тому.
 
І український дизайн уже став у Парижі помітним явищем.
 
Цьогорічний Paris design week можна вважати апогеєм цікавості до креативу українців — національний стенд одразу став одним із найвідвідуваніших.
 
Десять українських дизайнерів представили проект Diffusion, який показав різні напрями молодого українського дизайну: від кераміки, освітлення, меблів до фешн і аксесуарів.
 
Високо оцінив ці дизайнерські знахідки засновник авторитетного дизайн-блогу Blog Esprit Design Vincent Romero Венсан Ромео, який був одним із експертів, що обирали учасників серед усіх надісланих заявок на конкурс. 
 
Несподіваною і гучною подією для українського проекту Diffusion стало отримання Ігорем Скрипником премії Public Rado Star Prize 2018, яку молодому дизайнеру вручили в Парижі під час святкового заходу в рамках тижня дизайну. 
 
Українську локацію відвідав директор SAFI Месьє Філіп Брокар (Philippe Brocart) та як завжди активна Ірена Карпа, аташе з культури посольства України у Франції. 
 
Високі оцінки українського дизайну у Парижі прозвучали не тільки на фестивалі Paris Design Week — Тижні дизайну. На виставці дизайну та декору Мaison&Objet було представлено п’ять молодих, але перспективних українських дизайнерських брендів меблів, світла та декору для інтер’єру.
 
Креативні виробники отримали перші пропозиції від відомих компаній про співробітництво. 
 
Підкорювали своїм дизайнерським мисленням парижан та гостей зокрема й ті, чиї імена вже добре відомі за межами України: Катерина Соколова, Павло Вєтров, Вікторія Якуша, Юрій Ринтовт, Андрій Могила, Юлія Яланжи, львівське бюро Hochu Rayu, Костянтин Кофта.
 
Масштабне представництво України на дизайнерських заходах у Парижі стало можливим завдяки підтримці Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР).
 
Проект фінансується в рамках ініціативи EU4Business Європейського Союзу. Адже без підтримки молодий український дизайн навряд чи зможе потягнути участь у таких міжнародних подіях. Зазвичай таку підтримку в європейських країнах надає держава. Цього разу розвитку українських креативних індустрій сприяє програма Європейського Союзу.