Новий хокейний чемпіонат України розпочався у старому форматі, але з кількома новинками

21.09.2018
Новий хокейний чемпіонат України розпочався у старому форматі, але з кількома новинками

Новачок чемпіонату — херсонський «Дніпро» — напрочуд успішно розпочав свій дебютний сезон в еліті вітчизняного хокею. (Фото з сайта uhl.ua.)

Із початком осені в Україні розпочинається й хокейний сезон. От тільки розмаїття барв, відтінків та емоцій, які приносить iз собою осіння пора, в нинішньому чемпіонаті країни помітити важко.
 
Як і в попередніх кількох розіграшах, на старті ЧУ-2018/2019 вийшли лише шість команд, одна з яких виглядає на голову вище за всіх інших.
 
Донецький «Донбас» і раніше мав солідний вигляд, утім, коли на його тренерський місток після кількарічної перерви повернувся відомий словацький наставник Юліус Шуплер, думається, про чемпіонську конкуренцію на національному рівні можна буде взагалі не говорити.
 
Чого очікувати від нової першості — яскраво продемонструвала гра-відкриття, в котрій зійшлися два найсильніші колективи минулого сезону. Протистояння «Донбасу» та «Кременчука» завершилося більш ніж переконливою перемогою чинного чемпіона країни — 7:3.
 
Дивлячись на цей результат, єдине, що може підтримувати в серцях вітчизняних шанувальників хокею надію на чемпіонську інтригу, — три пропущені колективом 67-річного Шуплера від віце-чемпіонів шайби. Утім словацький наставник лише розпочав свою повторну роботу біля керма «Донбасу», тож робота над помилками у «червоно-чорних» іще попереду.
 
Вочевидь повернення Шуплера до табору найсильнішої хокейної команди країни пов’язане з бажанням власника «Донбасу» Бориса Колесникова покращити результат своєї команди на міжнародній арені.
 
Нагадаємо, що саме під орудою Шуплера український чемпіон виграв у 2013 році Континентальний кубок. І тепер, схоже, в «Донбасі» хочуть повторити свій єврокубковий успіх.
 
Після того як донецький клуб був змушений попрощатися з Континентальною хокейною лігою, під яку, власне, першого разу й запрошували Шуплера до столиці Донбасу, Континентальний кубок залишився для «червоно-чорних» єдиним місцем для прогресу та росту.
 
Старт «Донбасу» в новому єврокубковому сезоні запланований на 19 жовтня. Поки ж підопічні Шуплера проходитимуть «обкатку» на внутрішній арені та вирішуватимуть кадрові питання, адже пан Юліус наполягає, що український чемпіон потребує незначного підсилення.
 
Подібного висновку він дійшов незадовго до старту ЧУ, коли «Донбас» не надто вдало (три перемоги та чотири поразки) виступив на міжнародному турнірі в Білорусі.
 
Суперники «Донбасу» в Україні значно скромніші — сюрпризів від них годі й чекати. Водночас абсолютний дебютант ліги — херсонський «Дніпро» — вельми активно взяв старт у чемпіонаті.
 
Дві «сухі» переконливі перемоги підопічних знаного в Україні наставника Дмитра Підгурського зробили «дніпрян» несподіваним лідером національної першості.
 
Не виключено, що екс-наставник «Кременчука» волітиме досягти з новою командою висоти, котру в попередньому клубі підкорити не зміг, програвши в позаминулому сезоні «золотий фінал» усе тому ж «Донбасу».
 
Однак про перспективи «Дніпра» в його першому великому плаванні скажуть поєдинки з лідерами вітчизняного хокею, котрих у команди Підгурського буде чимало.
 
Загалом, регламент чемпіонату такий, що шість його учасників пройдуть за коловою системою чотири повні оберти, після чого, залежно від результатів «регулярки», продовжать боротьбу в «плей-оф». Попри те, що в ЧУ командами зроблені лише перші кроки, після двох турів уже викристалізувалися претенденти на аутсайдерство.
 
Попри наявність біля керма досвідченого Олександра Сеуканда, двох поразок на старті чемпіонату зазнало харківське «Динамо». З «нулем» у графі здобули очки й «Крижані вовки».
 
Абсолютний аутсайдер минулого чемпіонату в міжсезоння змінив прописку, перебравшись з Броварів до Києва. Тож тепер виступати в ЧУ будуть «вовки» не «броварські», а «крижані». 

ТАБЛО

Чемпіонат України. «Дніпро» — «Білий барс» — 7:0, «Динамо» — «Кременчук» — 1:6, «Білий барс» — «Динамо» — 4:0, «Дніпро» — «Крижані вовки» — 4:0, «Донбас» — «Кременчук» — 7:3.