На Черкащині браконьєри виловлюють у Дніпрі червонокнижні види риб

21.09.2018
Війну канівським браконьєрам, які ночами «пасуться» на просторах Дніпра і виловлюють не лише малька, а й червонокнижні види риб, оголосили на Черкащині.
 
За словами Віктора Іванька, який віднедавна очолює Черкаський рибоохоронний патруль, днями патрульні витягли з Канівського водосховища 22 браконьєрські сітки загальною довжиною близько двох кілометрів, 223 кілограми риби, з яких 71 кілограм — дрібний судак, а також чотири зникаючі червонокнижні рибини йорша- носаря, якого зустріти в природі, а тим паче виловити — велика рідкість. Нині в Україні він трапляється поодиноко, а у багатьох річках зник узагалі. 
 
Віктор Іванько каже, що тоді на годиннику була перша ночі і канівські браконьєри на двох човнах почали погрожувати рибоохоронцям розправою, таранили їхній човен, а потім кинулися навтьоки, залишивши один із човнів, який пошкодили під час наїзду на патрульних.
 
Це не перший «улов» черкаського обласного рибоохоронного патруля за останній час. Трохи раніше у Каневі патрульні витягли з Дніпра десять сіток загальною довжиною до одного кілометра.
«Тоді у сітках було понад 120 кілограмів різної риби — від судаків до доволі рідкої чехоні. Загалом рибоохоронці нарахували 850 голів різної риби, при цьому третину складав дрібний судак», — зазначає Віктор Іванько.
 
Також недавно на Черкащині працівники водної поліції виявили рибалок, котрі займалися незконним виловом риби на річці Сула. Тоді на території Нижньосульського парку села Михайлівка Чорнобаївського району було затримано двох осіб із 500-метровими сітками.
 
Сума збитків, завданих рибному господарству України внаслідок порушення природоохоронного законодавства, склала 25 тисяч 200 гривень. Пізніше неподалік цього місця було затримано ще одного рибалку з 200-метровими сітками та рибою на загальну суму 6 тисяч 400 гривень. Інспектори водного патруля викликали слідчо-оперативну групу та передали матеріали справи в поліцію.
 
Не менше на Черкащині, наголошує Віктор Іванько, порушень правил рибаль­ства і з боку промисловиків, які мають квоти для вилову риби в річці Дніпро.
 
Окрім дрібних правопорушень, які патрульні виявляють практично щодня при перевірці промислових рибалок, трапляються і вражаючі порушення, за які сума нарахованих збитків горе-рибалкам склала нещодавно від 60 до 110 тисяч гривень.
 
Він каже, що риба у сітках дуже дрібна, вона не всти­гає вирости. Той же судачок — по 15-20 сантиметрів. Якщо з браконьєрами не боротися, то вони виловлять усю рибу в Дніпрі і будуть кільку з неї робити. 
 
«Кожен рибалка у вільний від роботи день хоче посидіти з вудкою на березі Дніпра, отримати задоволення від впійманої рибинки та порадувати малечу золотисто обсмаженим уловом. Але зась, бо закидали сітками Дніпро нахабні браконьєри», — обурюється начальник Черкаського рибоохоронного патруля Віктор Іванько й обіцяє, що патрульні і надалі ловитимуть браконьєрів та притягуватимуть їх до відповідальності.