Українські цукровари готуються до міжнародної експансії

25.09.2018
В Україні триває сезон цукроваріння: перший після законодавчих змін, ухвалених Верховною Радою, коли держава вже не регулює виробництво і реалізацію солодкого продукту.
 
За словами законотворців, ситуація на ринку змінилася таким чином, що регулювати видобуток цукру більше немає необхідності.
 
Саме тому необхідно було скасувати квоти на внутрішні поставки і перестати регулювати ринок цукру. Закон був ухвалений у другому читанні й за нього проголосували 263 народниі депутати. 
 
У нинішньому маркетинговому сезоні (2018—2019 роки) виробники мають намір скоротити виробництво на 5,5% і збільшити його експорт на 13%. При цьому раніше планувалося скоротити експорт на 25% в порівнянні з попереднім роком.
 
«Крім того, слід бути готовим до жорсткої конкуренції за ринки збуту», — вважає аналітик Марина Сідак. За її словами, через негативну демографічну ситуацію в Україні ми отримаємо зниження внутрішнього споживання.
 
...Першим сезон цукроваріння у нашій державі розпочав Томашпільський цукровий завод, який відкрився в останній літній день нинішнього року. Торік на підприємстві виготовили майже 38 тис. т цукру та переробили 269,8 тис. т цукрових буряків.
 
За даними НАЦУ «Укрцукор», до роботи на початку осені приступило одразу три заводи: Крижопільський цукровий завод, Яреськівський цукровий завод та Ланнівський цукровий завод. Крижопільський цукровий завод у 2017/2018 маркетинговому році виробив 135,8 тис. т цукру, переробивши 891,3 тис. т цукрових буряків.
 
Таким чином завод посів друге місце в рейтингу найпотужніших цукрових заводів сезону.
 
Яреськівський цукровий завод торік виробив 63 тис. т цукру з 398,3 тис. т сировини. Ланнівський цукровий завод за цей же ж період виробив 20,1 тис. т цукру та переробив 129,3 тис. т цукрових буряків. 
 
Жданівський цукровий завод розпочав роботу 3 вересня. У минулому сезоні на підприємстві виготовили 85, 3 тис.т цукру із 570, 4 тис. цукрових буряків.