Заплатив податки — здавай спокійно: як у Мінрегіонбуді хочуть змінити правила оренди житла

28.09.2018
Початок осені знову приніс підвищення вартості оренди: переважно в Києві, але й деякі особливо популярні українські регіони старалися не відставати.
 
Подібну ситуацію очікують і в 2019-му, але держава сподівається, що наступного року на цьому ринку вже працюватимуть нові правила гри. 
 
Нові правила ринку оренди житла планують запровадити в Мінрегіонбуді.
 
Міністерство розробляє законопроект, що має врегулювати питання формування фонду орендних будинків, джерел фінансування та умов будівництва будинків, а також визначити управління такими будинками та умови найму.
 
За словами чиновників, близько 70% ринку оренди житла перебуває в тіні. Тож розробка законопроекту, як сподівається влада, зможе значною мірою вирішити житлову проблему багатьох українців.
 
Прибуток від здачі нерухомості в оренду планують обкладати прибутковим податком у 18% і військовим збором у 1,5%. Таким чином, п’ята частина вартості місячної оренди йтиме на податки.
 
За законом, власник житла повинен прийти у податкову самостійно, повідомити про свій дохід від оренди.
 
Договір оренди дозволяє квартирантам отримувати тимчасову реєстрацію, отримувати субсидію у найманому житлі і захищати свої права. Згідно із законодавством, офіційний орендодавець не може виселяти взимку, розривати договір необхідно в суді. Примусово виселяти з квартири повинні правоохоронці, а орендар квартири може не платити до 6 місяців.
 
Ще одна ідея: в Україні планується створити «фонд орендних будинків». Тобто будувати будинки, в яких квартири — частина або всі 100% — не продаватимуться, а здаватимуться в оренду.
 
Як варіант — орендними будинками можуть стати будинки після капітальної реконструкції, наприклад «хрущовки», гуртожитки тощо. Такі будинки під назвою «дохідні» існували в Києві і в інших великих містах ще позаминулого століття. 
 
Крім того, в уряді розмірковують про те, щоб вести облік орендних будинків або квартир. Наразі опрацьовуються питання видів страхування, оподаткування та обов’язкових вимог до сторін. Усі ці нововведення можуть безпосередньо або опосередковано торкнутися нинішнього ринку орендного житла і змінити ситуацію, що склалася.

ІСПАНСЬКИЙ ДОСВІД

Шляхом Барселони

В одному з найпопулярніших туристичних міст, іспанській Барселоні, цьогоріч почали діяти нові правила здачі квартир туристам через популярну платформу Airbnb.
 
Тепер користувачі сайта, які хочуть здавати свої квартири через цю платформу в Каталонії, повинні дати свою згоду на передачу їхнiх персональних даних місцевим і регіональним органам влади.
 
Таким чином влада відстежує тих орендодавців, які здають квартири нелегально і без сплати відповідної туристичної ліцензії.
 
Міська влада Барселони навіть вимагала зняти з сайта понад 2,5 тисячi пропозицій з оренди квартир, які не мають необхідної туристичної ліцензії.