Змінити Україну разом: головне про новий курс Тимошенко

28.09.2018
Змінити Україну разом: головне про новий курс Тимошенко

Рішуче «ні» монополіям, підприємництво як рушійна сила.

 

Гармонійне поєднання вільного ринку з інтересами суспільства. Соціальний захист тих, хто його потребує, рівні правила для всіх.

 

А ще — ставка на інноваційний розвиток та підтримку інтелекту. Так коротко можна описати стратегію Юлії Тимошенко, яку вона представила на Форумі «Новий економічний курс» у Києві.

Власне, до Нового курсу Тимошенко увага прикута ще з початку цього літа, коли головна претендентка на президентське крісло в Україні збурила політичну громадськість і задала принципово новий стиль політичної дискусії — предметний, не з допомогою порожніх гасел, а реальних пропозицій, як реформувати країну.

Нарешті Юлія Тимошенко представила свою економічну стратегію, масштабно, продемонструвавши командну роботу експертів і бажання співпрацювати з інтелектуальною елітою. 

Формула успіху

Головний критерій ефективності політики в розумінні Тимошенко — це коли реформи дають чіткий позитивний результат для життя людини, для щоденної праці кожного.
 
Тому ініціаторка Нового економічного курсу пропонує кардинально змінити підходи і повернути країну в бік соціальної ринкової економіки. Гармонійне поєднання вільного підприємництва з інтересами суспільства, рівні правила для всіх, соціальні гарантії тим, хто їх потребує, і головне — «Ні!» монополіям.
 
«Монополії з’їдять будь-яку економічну систему. Монополії в політиці, економіці, інформаційному просторі, в будь-якому елементі життя суспільства — це деструкція, це злам правильного розвитку. Замість монополій мусить бути чесна і зрозуміла всім конкуренція», — пояснює Юлія Тимошенко.
 
На її думку, розвиток малого підприємництва зміцнить економіку, а отже, дозволить забезпечити роботою українців у своїй країні, підняти купівельну спроможність людей. Заможні і впевнені в собі українці — це головна мета економічної політики Тимошенко.

Інновації та інтелект 

Юлія Тимошенко демон­струє сучасне бачення світу, оперує новими термінами, її стратегії розраховані на перспективу. Україну треба витягувати з сировинного узбіччя та інтегрувати у четвертий рівень промислової революції, інакше на кону — наша державність, категорично заявляє лідерка «Батьківщини».
 
І одна з ключових загроз — це масовий відтік інтелекту за кордон. Головне, каже Тимошенко, побудувати в нас систему, комфортну для проживання і професійної реалізації.
 
«Якщо ми з вами побудуємо і втілимо «Новий економічний курс», якщо ми для себе побудуємо таку систему життя і таке щастя, як ми хочемо бачити. І от тоді на нашій землі будуть залишатися українці. А поки що ми програємо глобальну конкуренцію за людей, за таланти», — резюмує Тимошенко.

Сильна гривня, доступні кредити і спрощені податки

Перехід до інноваційного розвитку економіки та побудова фінансово сильної держави неможливі без нової монетарної політики і реформування ринку банківських послуг. Тимошенко ратує за стабільну гривню, припинення штучної, спекулятивної інфляції, розвиток малих банків, впровадження для бізнесу довгострокових кредитів під низький відсоток. 
 
Окремим рядком у Новому економічному курсі Тимошенко прописано спрощення податків замість теперішнього податкового терору.
 
Новий курс, за її словами, передбачатиме скасування ПДВ, ЄСВ і 37 квазіподатків, а також реформування органів податкової служби.
 
Юлія Тимошенко констатує: тінізація економіки України відбувається через неефективну та ворожу для бізнесу податкову політику: «Податкова система є неадекватною, не відповідає цілям і завданням, а також стала системою терору вітчизняного підприємництва».

Реформи заради людей

У більш ніж двогодинній промові — презентації Нового економічного курсу, проголошеній стоячи, на одному диханні і без папірців, Юлія Тимошенко намагалася не лише детально донести своє бачення розвитку країни. Вона прагнула достукатися і до експертного середовища, якого бачить своїм найбільшим союзником, і до простих людей, покращення життя яких визначила основним пріоритетом свого курсу. 
 
І це, напевне, і є основна відмінність від позиції її основного опонента, Петра Порошенка, виступ якого у парламенті хоч і був гарно написаний, проте містив більше абстрактні посили, виглядав явно відірваним від реальності.
 
Стратегія нинішнього Президента під назвою «Україна-2020», яку він представив на початку свого правління, явно провалена.
 
Порошенко не може похвалитися жодною з обіцяних 144 реформ, українці розчаровані, переважна більшість вважає, що країна рухається у неправильному напрямку.
 
Тож Юлія Тимошенко має унікальний шанс — повернути країну на інший, більш прогресивний, інноваційний, людиноцентристський курс. Косметичними змінами зашкарублу кланову систему не зміниш і корупцію не здолаєш.
 
Потрібна системна стратегія змін, нове бачення розвитку на довгострокову перспективу. Конституційні зміни, реформа судоустрою, реальна, а не бутафорна, боротьба з корупцією, війна з кланами — це все зустрічатиме шалений опір в олігархічної СИСТЕМИ, яка не думає про людей, а лише працює на своє збагачення.