Ляшко пропонує саджати на 15 років «чорних» нотаріусів і тих, хто їх «кришує

28.09.2018
Ляшко пропонує саджати на 15 років «чорних» нотаріусів і тих,  хто їх «кришує

Олег Ляшко став на захист фермерів Харківщини.

Таку ініціативу озвучив Олег Ляшко під час візиту до фермерів Харківщини. 
 
За останній час більше десятка підприємств області зазнали рейдерських атак. Лідер Радикальної партії засвідчив свою підтримку фермерам та розповів, які кроки вже зробив на їх захист.
 
«Поки селянин спить уночі, «чорні» нотаріуси переписують його майно. Вранці під прикриттям правоохоронців і влади приїхали рейдери та виносять усе з хати, бо селянин уже не власник. Або ті ж «чорні» нотаріуси прийшли до бабусі й просять підписати договір оренди на 5 років. Потім перед п’ятіркою двiєчку поставили і забрали землю на 25 років. Бабуся з ними судитися не піде, бо де їй узяти гроші на адвоката, на суддів, і як узагалі в такому віці доїхати до райцентру? Вона плюнула, розплакалася i втратила землю. І так мільйони гектарів землі у бабусь і дідусів позабирали. А старенькі не мають грошей на ліки, на машину дров i за газ заплатити», — обурився Ляшко.
 
Лідер РПЛ розповів селянам, що ініціював законопроект «Рейдерству — стоп!», в якому пропонує робити аудіо- та відеофіксації будь-яких нотаріальних угод по землі і майну.
 
«Цей закон покладе край рейдерству! Бо коли людина прийде з документами і в неї спитають, хто був нотаріусом і учасником угоди — все є на відео і аудіо. Якщо це махінація, то той нотаріус, що переписав майно, одразу сяде на 15 років до тюрми. Так само сядуть мінімум на 15 років за ґрати і ті, хто «кришує» рейдерів — правоохоронці, реєстратори. А взагалі, якби влада не «кришувала» рейдерство — його б не було. Бо коли приїжджає 50 мордоворотів у балаклавах, а поряд стоять поліцейські, які відвертаються і роблять вигляд, що нічого не бачать, — значить усі «в долі», — вважає народний депутат.
 
Вирішити проблему із рейдерством глобально, на думку Олега Ляшка, допоможуть запропоновані ним зміни до Конституції по землі, ухвалені у першому читанні.
 
«Я зроблю все, щоб не дати продавати землю. Тому пропоную записати в Конституції, що головний на українській землі є не транснаціональний латифундист, глитай чи іноземець, а український фермер, український селянин. Крім того, вся державна політика повинна бути в інтересах розвитку фермерства. У Польщі 1,5 мільйона фермерів. Минулого року вони продали товару на 30 мільярдів євро, а ми — на 3 мільярди доларів, у десять разів менше, при тому що 40 мільйонів тонн зернових зібрали. Зерно вивезли через порти і продали за безцінь, а в Україну завезли макарони, булочки та спагеті. Нам вони не потрібні! Нам треба, щоб у кожному селі була ферма, агропереробка, щоб із нашого молока і зерна робили продукцію. Також ми добиваємося ухвалення закону про заборону пальмової олії, щоб наші діти пили і їли якісну продукцію, а не бодягу, і їхні батьки не працювали на аптеку», — підкреслив Ляшко.