Унаслідок російських бомбардувань у Сирії за три роки загинули 8 тисяч цивільних

02.10.2018
Унаслідок російських бомбардувань у Сирії за три роки загинуло 18 тисяч осіб, включно з вісьмома тисячами цивільних мешканців.
 
Про це повідомив у неділю, 30 вересня, Сирійський центр моніторингу прав людини (OSDH). Одночасно в Раді Федерації повідомили, що за три роки російської участі у війні в цій країні загинули 112 російських військовослужбовців. 
 
За словами глави сирійського правозахисного центру Рамі Абдул-Рахмана, «за період з вересня 2015 року і до вересня 2018 року внаслідок російських бомбардувань в Сирії загинули 7 тис. 988 цивільних осіб».
 
Окрім того, за даними центру, загинули 5 тис. 233 бойовики «Ісламської держави» та 4 тис. 875 бійців різноманітних повстанських, ісламістських та джихадистських груп.
 
Росія діє в Сирії на боці сирійського диктатора Башара Асада з 30 вересня 2015 року і завжди заперечувала, що її бомбардування будь-яким чином зачіпають цивільне населення. А у Раді Федерації заявили, що російські військові за три роки операції в Сирії знищили приблизно 85 тисяч «терористів». 
 
Хоча в Раді Федерації і підтвердили загибель 112 російських військовослужбовців у Сирії, але, традиційно, жодним словом не згадали про те, що в цій країні на боці Башара Асада воюють найманці з російських приватних військових компаній (ЧВК) i про втрати серед найманців. У Москві завжди заперечували зв’язок iз ЧВК, які в Росії заборонені законом.
 
За даними Сирійського центру моніторингу прав людини, до втручання Росії в сирійський конфлікт режим Башара Асада «контролював лише 26% території Сирії», а «Ісламська держава» — більше 52%. На цей час угруповання «Ісламська держава» практично стерте з карти країни, а останнім оплотом сирійських антиурядових повстанців залишається провінція Ідліб.