Ляшко порівняв вартість медпрепаратів в Україні та за кордоном

03.10.2018
Ляшко порівняв вартість медпрепаратів в Україні та за кордоном

Олег Ляшко добивається, щоб ціни на ліки були доступними для українців.

Перед початком сесійного засідання Верховної Ради лідер Радикальної партії зайшов в аптеку і купив найпоширеніші серед українців таблетки — від серця, від тиску, для суглобів.
 
 
І порівняв iз цінами аналогічних препаратів у сусідніх країнах. За деякими найменуваннями вартість відрізнялася в рази.
 
 
Не секрет, що люди, особливо похилого віку, заходять до аптек, як до музеїв. Часто змушені обирати — купити на мізерну пенсію їжу чи ліки.
 
Як, приміром, Лариса Ігорівна з соціального центру в Маріуполі, яка поскаржилася Олегу Ляшку, що пенсії 1435 гривень не вистачає на найнеобхідніші медпрепарати.
 
Політик уже давно цікавиться цією проблемою і навіть розробив план для її вирішення.
 
Щоб його нарешті почула влада, Ляшко накупив найпоширеніших ліків у най­ближчій до Верховної Ради аптеці, прийшов iз ними на засідання та порівняв їх вартість iз вартістю аналогічних препаратів у сусідніх країнах.
 
«Препарат від серцевої недостатності «Мілдронат» у Білорусі коштує 140 гривень, а в Україні — 250, препарат для зниження тиску «Мікардіс» у Польщі коштує 500 гривень, в Україні — 650, кровоспинний засіб «Дицинон» у Білорусі коштує 250 гривень, в Україні — 400, «Фiнлепсин» від епілепсії в Білорусі коштує 330 гривень, в Україні — 450, ліки для лікування суглобів «Структум» коштують у Польщі 400 гривень, в Україні — 800. При цьому середня зарплата в місяць в Україні — 275 євро, в Білорусі — 400, а в Польщі — 1150. І після цього мені влада продовжує розповідати, що нашi вимоги щодо встановлення контролю за цінами — це популізм? Якщо не виконати ці вимоги, мільйони людей просто помруть», — зазначив Ляшко.
 
Знизити ціни на ліки можна мінімум на чверть, упевнений лідер Радикальної партії. Для цього, крім введення держрегулювання цін, політик пропонує ще низку методів.
 
«Скасування ПДВ на ліки, обмеження рентабельності та зовнішнє референтне ціноутворення, демонополізація ринку аптек — щоб, як у Польщі, одному власникові не належало більше 2% аптек. У нас же аптечні монополії змовлюються і щодня піднімають ціни, як хочуть. Крім того, вимагаємо розширити перелік доступних ліків. На цей рік ми вибили мільярд гривень на програму «Доступні ліки». Ми наполягаємо, щоб наступного року було виділено 2 млрд. гривень, у тому числі на ліки від онкології», — перерахував основні кроки для здешевлення ліків Ляшко.
 
Крім того, знизити ціни на медпрепарати, за його словами, допоможе знищення монополії міжнародних фармацевтичних картелів в Україні, щоб наш національний виробник міг робити дешевші та якіснішi аналоги. А для недобросовісних фармацевтів, які замість таблеток продають крейду, Ляшко вимагає жорсткої кримінальної відповідальності — 15 років в’язниці.
 
«Два дні тому я був у Запорізькому онкодиспансері, дивився, як іде процес установки лінійного прискорювача для лікування та діагностики раку. Поїдьте і ви туди, подивіться, як там люди лікуються. Можливо, тоді до вас дійде, що треба знижувати ціни на ліки і робити все, щоб вони були доступні для українців», — звернувся до влади Ляшко.