На Миколаївщині учні лише однієї школи за два роки зібрали понад 38 тисяч пластикових пляшок

03.10.2018
Учні Кир’яківської школи Миколаївського району не просто звільнили рідний край від небезпечного для життя сміття, а й отримали додаткові кошти для розвитку своїх талантів. 
 
Ініціатором цікавої акції стала місцева вчителька Ксенія Шередько, яка зуміла запалити ентузіазм у серцях своїх підопічних, зацікавила їх у тому, щоб ходити чистими вулицями та відвідувати чисті дитячі майданчики. 
 
Діти щодня знаходять пластикові пляшки просто в себе під ногами, тому той факт, що це непридатне ані для чого сміття може стати додатковим джерелом доходу, став для школярів справжнім відкриттям! 
 
Найбільший «урожай» діти приносять у вересні, бо вже не перший рік збирають пляшки цілими сім’ями впродовж трьох літніх місяців під час канікул.
 
Деякі активісти навіть підвозили до школи зібране сміття на особистих автівках, адже добровільними помічниками дітей стали їхні батьки, родичі та друзі.
 
Мішки з пластиковими пляшками здають на вторинну переробку й отримують за це непогані гроші.
 
— Близько трьох років тому на шкільну пошту прийшов лист із запрошенням узяти участь у Всеукраїнському проекті «Мрій та дій», — розповідає вчителька Ксенія Шередько. — Суть пропозиції полягає у зборі пластикових пляшок, кришечок i макулатури. Я вивчила положення проекту, обговорила ідею з членами учнівського самоврядування і ця ініціатива отримала загальне схвалення.
На думку учасників проекту, гріх відмовлятися від можливості очистити територію від сміття та заробити при цьому гроші на кишенькові витрати. Адже чого-чого, а пляшок та паперу в українських містах і селах, як то кажуть, «що гуталіну». Зараз і в будинках школярів стало чистіше, і більш привабливого вигляду набула прилегла до школи територія, а також автотраса.
 
Педагоги впевнені, що подібні проекти привчають дітей дбайливо ставитися до природи та приносити користь рідному селу. Важливо відзначити й той факт, що під час волонтерської діяльності діти навчаються й фінансової грамотності.
 
Адже за один кілограм пластикових пляшок платять від 3,5 до 6 гривень. Якщо врахувати, що за літо школярі можуть зібрати та здати близько 50 або 100 кілограмів пластикових пляшок, сума виходить не така вже й маленька.
 
Це породило у вихованців школи дух суперництва, тим більше, що за підсумками змагання оголошується клас-переможець. Щорічно на святі на честь останнього дзвоника дітям вручають цінні подарунки та грамоти за участь у благородній акції. 
 
Відзначимо, що харчовий пластик — це один із найбільш розповсюджених і небезпечних забруднювачів навколишнього середовища. Термін його розкладання у природі триває від 100 до 500 років, що перевищує навіть час природної утилізації жерстяних банок.
 
Серед об’єктів побутового сміття загальна частка пластикових пляшок перевищує 40 відсотків, тому що люди поки що вважають за краще купувати воду саме у пластику, забуваючи про альтернативні види упакування. 
 
Щороку у води океану потрапляє близько 150 тонн різного пластикового сміття, через що гинуть великі морські тварини, риби та рептилії. Останніми роками в деяких океанах стали утворюватися справжні  острови зі сміття та пластикових пляшок.
 
Будемо сподіватися, що добра ініціатива миколаївських школярів знайде відгук у серцях їхніх однолітків не лише в Україні, а й за її межами, що посприяє очищенню навколишнього середовища від небезпечного для здоров’я сміття.