Незаконний відстріл лося європейського обійдеться вже у 130 тисяч

05.10.2018
Незаконний відстріл лося європейського обійдеться вже у 130 тисяч

Неконтрольоване полювання загнало українських лосів до Червоної Книги. (Фото з сайта yandex.com.)

Минулої середи уряд визначив розмір плати за незаконне полювання на лося європейського, якого ще у 2017 році таки занесли до Червоної Книги.
 
Як повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, вдалося узаконити ініційовані екологами зміни до постанови Кабміну, яка визначає розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування.
 
«Торік цей вид після тривалих протистоянь із мисливським лобі нам удалося занести до Червоної Книги. Тоді ж постало питання про розмір покарання для браконьєрів, які спробують полювати на цих благородних тварин. На жаль, в Україні досі така проблема не вирішена. Думаю, 130 тисяч гривень за незаконне добування чи завдання шкоди лосю мають трохи привести до тями тих, хто продовжує вбивати тварин, незважаючи навіть на їх червонокнижний статус», — прокоментував прийняте рішення Семерак.
 
Він також повідомив, що триває облік популяції лося європейського, який дозволить встановити реальну кількість тварин цього виду на території України.
 
У парламенті знаходиться також законопроект, який передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні порушення щодо підвищення розмірів штрафів за порушення екологічного законодавства.
 
Нагадаємо, постановою, до якої Уряд вніс вищезгадані зміни, також передбачено так само 130 тисяч гривень компенсації за незаконне полювання на зубра. А за заборонене полювання на дикого коня живодерам доведеться заплатити 70 тисяч гривень.