Життя за «лайк»: за шість років 259 людей загинули, роблячи селфі

05.10.2018
Життя за «лайк»: за шість років 259 людей загинули, роблячи селфі

Не варто забувати: вражаючий кадр може бути останнім. (Фото з сайта wiki.pp.ua.)

Вражаючу і тривожну статистику наведено в дослідженні базованого в Делі Всеіндійського інституту медичних наук, яке надруковане в останньому числі «Журналу сімейної медицини та первинної турботи» (Journal of Family Medicine and Primary Care).
 
 
Згідно з ним, за період від жовтня 2011-го по листопад 2017 року в світі загинули 259 людей, намагаючись зробити селфі. 
 
 
У дослідженні вчених ідеться про те, що основна частина жертв потонули або впали з висоти під час спроби зробити селфі, або ж загинули, коли намагалися сфотографуватися біля транспорту, наприклад перед потягом, що прибуває, чи на його даху.
 
Інші випадки смертей були пов’язані з хижими тваринами, вогнепальною зброєю та ураженням електричним струмом.
 
Середній вік загиблих — 22 роки. 50% загиблих були у віці від 20 до 29 років, 36% становили діти та підлітки від 10 до 19 років. Дослідники встановили, що 72,5% загиблих при спробі робити селфі були чоловіки, а 27,5% — жінки. 
 
Найбільше трагічних випадків, за даними вчених, зафіксували в Індії, далі йдуть Росія, США і Пакистан, повідомила 3 жовтня газета «Вашингтон Пост» у своєму аналізі дослідження індійських учених.
 
«Пов’язані з селфі смерті стають головною проблемою громадського здоров’я», — заявив в інтерв’ю «Вашингтон Пост» глава дослідницької групи Агам Бансал.
 
Він зазначив, що звичайна спроба зробити селфі не містить жодної небезпеки, але може стати фатальною, коли через бажання зробити «вражаюче» фото люди добровільно ставлять себе в екстремальні 
ситуації. 
 
Через марнославство або бажання зібрати найбільше «лайків» у «Фейсбуці», «Твіттері» чи інших соціальних мережах молоді люди готові піддавати своє життя небезпеці.
 
Агам Бансал також зазначив, що в дослі­дженні враховувалися лише фатальні випадки, які були зареєстровані у різних країнах світу, але справжня кількість смертей при спробах зробити небезпечні селфі є значно вищою, оскільки не всі випадки офіційно реєструються із зазначенням, що причиною смерті стала спроба зробити селфі. 
 
Дослідник навів кілька випадків вражаючої безвідповідальності «селфістів». У травні цього року в Індії молодий чоловік намагався сфотографуватися поруч iз пораненим ведмедем, і був розірваний твариною на шматки. 5 вересня 18-річний турист з Єрусалима загинув, впавши з 240-метрової скелі в Йосемітському національному парку в горах С’єрра-Невада в американському штаті Каліфорнія.
 
Його мати розповіла, що хлопець хотів зробити «екстремальне» селфі на тлі водоспаду Брайдлвейл, стоячи на краю скелі. Двома тижнями пізніше така ж доля спіткала 32-річну мешканку штату Каліфорнія, яка впала з 60-метрової скелі при спробі зробити селфі в Національному парку штату Мічіган. Це все — нові смертельні випадки, які не охоплені дослідженням індійських учених. 
 
Збільшення кількості фатальних випадків при спробах зробити селфі змушує уряди різних країн до дії. Наразі найдієвішим методом є організація так званих no selfie zones, тобто зон, де заборонено робити селфі під загрозою штрафу чи іншого покарання.
 
Це стосується передусім водних поверхонь, гірських піків i дахів будинків. Ще 2016 року в індійському місті Мумбай було організовано 16 таких зон.
 
У Росії започатковано просвітницьку програму «Безпечне селфі», в рамках якої, зокрема, випускають плакати з написом «Навіть мільйон «лайків» у соціальних мережах не варті твого життя та благополуччя» та відповідними ілюстраціями.
 
Подібну програму запущено в Індонезії. Національний парк Індонезії облаштував безпечні майданчики для селфі в його найбільш мальовничих, але й найбільш небезпечних куточках, повідомляє газета «Джакарта Пост».