СБУ звинуватила голову однієї з райдержадміністрації Харкова у роботі на ФСБ

05.10.2018
Співробітники СБУ та Харківська обласна прокуратура відкрили кримінальне провадження проти Максима Мусєєва, який уже кілька років поспіль очолює один з адміністративних районів (Холодногірський. — Авт.) Харкова.
 
За даними оперативників, чиновник у 2015 році відвідував Крим, де його завербували представники ФСБ для виконання завдань на шкоду державній безпеці України.
 
«Зустрічі з кураторами відбувалися як на території РФ, так і в третіх країнах», — повідомив на брифінгу заступник голови СБУ Віктор Кононенко.
 
За його словами, управлінець, який має допуск до державної таємниці, також активно використовував для спілкування з росіянами електронну пошту та видані кураторами засоби мобільного зв’язку зі спеціальними додатками.  
 
Оперативники спецслужби задокументували, що райадміністрація під керівництвом голови фактично саботувала мобілізацію на території району.
 
З його ж таки ініціативи були створені альтернативні спілки ветеранів АТО, які займалися відвертим здирництвом, вимагаючи кошти з харківських підприємців.
 
«Через діяльність цих псевдоспілок, — запевняє пан Кононеко, — також збиралася, систематизувалася та передавалася голові адміністрації інформація щодо особистих даних учасників Антитерористичної операції. Він накопичував отриману інформацію на електронних пристроях для подальшої передачі спецслужбам РФ із використанням заздалегідь відпрацьованих каналів електронного зв’язку».
 
Представники спецслужби в межах досудового розслідування також встановили факт наявності у чиновника російського громадянства, чим, власне, він уже встиг скористатися.
 
За даними оперативників, наразі Максим Мусєєв перебуває на території РФ і про оголошену йому підозру в скоєнні державної зради дізнався за кордоном. Але це не завадило чиновнику прокоментувати ситуацію в соціальних мережах.
 
«Правоохоронні органи відпрацьовують політичне замовлення щодо усунення опонентів. Я знав про підготовку провокацій і неодноразово говорив про це. Реальних доказів моєї протиправної діяльності немає і бути не може, — написав він у «Фейсбук». — Невдовзі я розповім про те, як, хто і за допомогою чого сфабрикував справу, як проводили обшук без понятих і адвоката, зламавши двері, як підкидали телефон тощо».
 
Словом, шпигунський скандал, вочевидь, матиме продовження.