На шаховій Олімпіаді в Батумі українська жіноча збірна здобула срібні нагороди

09.10.2018
На шаховій Олімпіаді в Батумі українська жіноча збірна здобула срібні нагороди

Вітчизняні шахістки — Юлія Осьмак, Ганна Ушеніна, Марія Музичук, Наталія Жукова та Ганна Музичук — стали віце-чемпіонками шахової Олімпіади в Батумі. (Фото з сайта ukranews.com.)

Слідом за Азербайджаном, який два роки тому виступав господарем шахової Олімпіади, відбулися на Кавказі й шахові Ігри-2018.
 
 
Щоправда, окрім безпосередніх баталій гросмейстерів за картатими дошками, відбулися в грузинському Батумі й вибори нового президента ФІДЕ.
 
 
Історія з відстороненням від керівництва Міжнародною федерацією шахів її багаторічного очільника Кірсана Ілюмжинова тривала не один рік.
 
 
Маючи потужну підтримку в світі, російський функціонер довго нагадував корабель, який не тоне.
 
Утім накладені на Ілюмжинова США персональні санкції серйозно підкосили його авторитетне становище, серйозно підкосивши й фінансову спроможність ФІДЕ.
 
У підсумку, в липні 2018 року Ілюмжинова, котрий з 1995 року керував світовим шаховим господарством, відсторонили від виконання обов’язків президента ФІДЕ. При цьому від декларації вкотре виграти президентські перегони й опальному росіянину довелося відмовитися.
 
Бажання ж в наступні чотири роки керувати світовими шахами виказали віце-президент ФІДЕ Георгіос Макропулос, який стояв на чолі кампанії з «відставлення» Ілюмжинова, знаний у минулому британський гросмейстер Найджел Шорт, а також російський чиновник «топ»-рангу Аркадій Дворкович.
 
Британець, щоправда, за кілька годин до голосування свою кандидатуру зняв на користь російського функціонера, котрий, зрештою, з перевагою в 25 голосів (103 проти 78) випередив свого грецького візаві. 
 
У безпосередньо шахових баталіях і в жіночому, й у чоловічому турнірах перемогу здобули представники Китаю, хоча в обох випадках олімпійське «золото» їм дісталося завдяки кращим додатковим показникам.
 
Так, у змаганнях жінок-гросмейстерів китайським шахісткам довелося ділити вищий щабель турнірної таблиці з українською збірною. Після 11 турів на рахунку обох колективів було по 18 балів, утім за додатковим коефіцієнтом кращими виявилися представниці КНР.
 
Наші дівчата (Ганна та Марія Музичук, Ганна Ушеніна, Наталя Жукова, Юлія Осьмак) без поразок пройшли всю турнірну дистанцію, проте доволі значний відсоток нічийних результатів, зокрема й у поєдинку проти китаянок, не дозволив їм зазіхнути на олімпійське «золото».
 
Проте, у порівнянні з попередніми Олімпіадами, на яких українки двічі здобували «бронзу», їхній доробок у Батумі виглядає кроком уперед.
 
А от українські шахісти, котрі Олімпіаду-2016 завершили в статусі віце-чемпіонів, на грузинських Іграх показали скромний десятий результат. До п’ятого туру Василь Іванчук, Павло Єльянов, Юрій Криворучко, Руслан Пономарьов та Антон Коробов демонстрували переможний хід, але поразки від Польщі та Франції позбавили «синьо-жовтих» шансів на медалі.
 
Водночас високу індивідуальну відзнаку здобув у Батумі харківський гросмейстер Антон Коробов, який показав кращий персональний здобуток на п’ятій дошці. При цьо­му Марія Музичук здобула особисте «золото» на другій дош­ці.