У Китаї заарештували очільника «Інтерполу»: підозрюють у «злочинній діяльності»

09.10.2018
Влада Китаю підтвердила 7 жовтня арешт глави «Інтерполу» Мена Хунвея, який зник 25 вересня і відтоді розшукувався цією міжнародною поліцейською організацією, повідомляє «Євроньюс».
 
Як заявила влада КНР, Хунвея підозрюють у «злочинній діяльності».
 
Його заарештували в Китаї відразу після виходу з літака. За китайським законодавством, родичів затриманого мали попередити про арешт через 24 години після цього, але влада Китаю зберігала мовчання впродовж двох тижнів, не інформуючи про затримання ні родину Хунвея, яка мешкає у французькому Ліоні, де міститься штаб-квартира «Інтерполу», ні саму міжнародну поліцейську організацію. 
 
Генеральний секретар «Інтерполу», який відповідає за оперативну роботу, повідомив, що отримав від зниклого президента організації Мена Хунвея заяву про негайну відставку.
 
Ймовірно, його змусили написати цю заяву китайські спецслужби. Вибори його наступника призначені на кінець листопада, коли відбудеться конференція «Інтерполу» в Дубаї.
 
Китайська влада не повідомляє, в чому звинувачує Мена Хунвея, відомо лише, що справою займається національна антикорупційна агенція.
 
За даними правозахисної організації «Міжнародна амністія», Китай використовує «Інтерпол», який створено для розшуку злочинців по всьому світу, для арештів китайських політичних дисидентів за кордоном. Ймовірно, Мен Хунвей відмовився виконувати політичні замовлення з Пекіна, за що і поплатився.
 
Мен Хунвей обіймає одну з керівних посад Комуністичної партії Китаю. Його обрали президентом «Інтерполу» два роки тому з метою налагодити відносини з Китаєм. До того, як очолити «Інтерпол», Мен Хунвей був заступником міністра з питань громадської безпеки Китаю та мав значну політичну вагу в КНР.