«Український вибір» Медведчука оскаржує заборону російської мови в культурі Львівщини

10.10.2018
18 вересня 2018 року Львівська обласна рада більшістю голосів ухвалила рішення про обмеження російськомовного продукту.
 
Проте лідеру організації  «Український вибір» це не сподобалось, мовляв, таким чином, порушуються  права російськомовних громадян.
 
За словами В. Медведчука, мораторій, який депутати ухвалили, провокує «розпалювання міжнаціональної ворожнечі», порушує не тільки українське законодавство, а й міжнародні правові акти, зокрема ст. 10 Конституції України і закони «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про культуру», «Про національні меншини в Україні», «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».
 
Тож організація  «Український вибір — Право народу» вважає  таке рішення антиконституційним та дискримінаційним, вимагає визнати недійсним і призупинити його дію в порядку забезпечення судового позову.  
 
«Виходячи зі своїх статутних цілей і завдань, Громадський рух «Український вибір — Право народу» захищає і буде захищати конституційні права громадян. Так, у Львові представники «Українського вибору» в судовому порядку продовжують боротьбу за захист Монумента бойової слави радянських збройних сил, знищення якого безпідставно вимагають ура-патріотичні, націоналістичні сили. Ми не допустимо переписування нашої історії на догоду політичній доцільності! Ми не допустимо порушення конституційних прав громадян! А мораторій, введений Львівською облрадою, — це і є яскравий приклад порушення конституційних прав українців», — резюмував Віктор Медведчук.
 
Погляди проросійського політика жителі Львова абсолютно не поділяють, а навпаки, вважають їх абсурдними й провокативними. Медведчук уже вкотре відкрито демонструє власну антиукраїнську позицію, за що його  вимагають притягнути до відповідальності. Аби не допустити медведчуківського реваншу, небайдужі громадяни біля будівлі прокуратури Львівщини провели акцію протесту, основними вимогами якої було недопущення до влади проросійських політиків, зокрема Віктора Медведчука, та припинення мовлення проросійських телеканалів.
 
Цей захід був аналогічним акції у Києві, що відбулась трохи раніше біля Генеральної прокуратури України. У столиці також вимагали  завершити розслідування щодо Медведчука, притягнути його до кримінальної відповідальності, припинити мовлення підконтрольних йому телеканалів.
 
У Львові до акції долучились організації «Правий сектор», товариство «Просвіта», Товариство політичних в’язнів та репресованих, резерв дивізії «Галичина», Ліга українських жінок, Молодіжний націоналістичний конгрес та інші.
 
Свої промови виголосили поет і громад­ський діяч Ігор Калинець та голова Львівського обласного товариства політв’язнів та репресованих Петро Франко.
 
Як відомо, Віктор Медведчук — кум президента Росії Володимира Путіна та займає проросійську позицію. «Український вибір» стояв на позиціях федералізації України, коли Російська Федерація окупувала Крим та розв’язала війну на Донбасі.