Даяна Ястремська увірвалася до когорти української тенісної еліти

17.10.2018
Даяна Ястремська увірвалася до когорти української тенісної еліти

Юна Даяна Ястремська сенсаційно виграла турнір WTA в Гонконзi й стала 66-ю ракеткою планети. (Фото з сайта tennisua.org.)

Уже не перший рік авангард вітчизняного жіночого тенісу складають Еліна Світоліна та Леся Цуренко, котрі впевнено тримають свої позиції серед тенісної еліти планети. В оновленому рейтингу WTA перша ракетка України, зробивши один крок донизу, нині посідає шосту сходинку. Натомість друга тенісистка нашої країни знову повернулася на свою кращу в кар’єрі позицію, піднявшись на 26-те місце в табелі про ранги Жіночої тенісної асоціації.
 
Цікаво, що не так давно в першій сотні WTA перебувало одразу п’ятеро українок, однак з наближенням кінцівки сезону Катерині Козловій та Катерині Бондаренко утримати здобуті позиції не вдалося.
 
Водночас продовжує стрімко прогресувати юна Даяна Ястремська, котра, днями вигравши перший у своїй нетривалій дорослій кар’єрі турнір WTA й стрибнувши на 36 позицій угору, стала 66-ю ракеткою світу.
 
Як видно, нещодавно розпочата співпраця з іменитою бельгійкою Жюстін Енен почала давати хороші результати.
 
Приїхавши разом зі своєю більш іменитою співвітчизницею — Світоліною — на турнір до Гонконгу (на International Prudential Hong Kong Tennis Open лідер українського тенісу мала перший номер посіву), Ястремська досягла сенсаційного результату, ставши у свої 18-років тріумфаторкою доволі рейтингового турніру, призовий фонд якого становив 700 тисяч доларів США. Примітно, що у фіналі Даяна переграла китаянку Ван Цян (6:2, 6:1), котра в чвертьфіналі змусила зачохлити ракетку Світоліну, а в 1/2 фіналу засмутила ще одну знану тенісистку, тріумфаторку Уїмблдону та «Ролан Гарроса» — іспанку Гарбіньє Мугурусу.
 
Словом, Ястремська неабияк здивувала тенісний бомонд, змусивши його говорити про народження нової зірки. Не дивно, адже, перемігши у Гонконзі, Даяна стала лише другою теніси­сткою поміж тих, хто народився після 2000 року, кому вдалося виграти турнір WTA.
 
Слід визнати, що успіх до юної одеситки прийшов аж ніяк не випадково. Змагаючись поміж юніорів, вона двічі грала в фіналах турнірів iз серії Великого шолому. При цьому свій дебютний поєдинок на дорослому рівні Даяна провела в 16 років, досягши, в підсумку, за короткий проміжок часу серйозного прогресу.
 
Так, за темпами виграшу свого першого титулу WTA Ястремська на кілька місяців випередила нинішню приму вітчизняного тенісу, тож, не виключено, що зовсім скоро Даяна зможе перевершити здобутки Еліни Світоліної. Останнім часом перша ракетка України втратила той ігровий тонус, який дозволив їй потрапити до когорти «топових» гравців. За останні кілька місяців вона вдруге оголосила про припинення співпраці зі своїм персональним наставником і, загалом, ризикує не потрапити на підсумковий турнір року, виступ на якому Світоліна назвала головним завданням 2018 року.
 
У так званій Чемпіонській гонці Еліна наразі посідає сьоме місце, однак її шанси залишитися в першій вісімці виглядають вельми скромно. Можливостей поповнити свій очковий доробок в української прими вже не буде, натомість її найближчі конкурентки — Кароліна Плішкова та Кікі Бартенс — на турнірах у Москві та Люксембурзі матимуть достатньо підстав для кваліфікації на «Підсумки року».