Християнсько-соціальний союз Німеччини втрачає більшість у парламенті Баварії

17.10.2018
Християнсько-соціальний союз Німеччини втрачає більшість у парламенті Баварії

Хорст Зеєхофер: Це був не найкращий день.

Християнсько-соціальний союз Німеччини (ХСС), який є коаліційним партнером Християнсько-демократичного союзу (ХДС) канцлера Ангели Меркель, втратив абсолютну більшість голосів на недільних виборах у парламент Баварії. Союзники канцлера набрали 37,2% голосів — на 10% менше, ніж на виборах 2013 року. Про це повідомив у понеділок, 15 жовтня, сайт виборчкому Німеччини після обробки 100% бюлетенів. 
 
Головний конкурент ХСС на виборах до парламенту Баварії — партія «Зелені» — значно поліпшила свій результат, набравши 17,5% голосів. Партія «Вільні виборці» заручилася підтримкою 11,6% учасників голосування. У регіональний парламент також вперше потрапила популістська антиімміграційна партія «Альтернатива для Німеччини» з результатом 10,2%. Партнери Меркель по урядовій коаліції — лівоцентристи Соціал-демократи (СДПН) — опинилися на п’ятому місці, отримавши менше 10% й розгубивши половину електорату.
 
ХСС практично одноосібно правили Баварією з 1957 року, проте партія почала втрачати підтримку після того, як чимало виборців стали дотримуватися діаметрально протилежних точок зору щодо політики імміграції, що її проводить Ангела Меркель. Як зазначає «Німецька хвиля», для Ангели Меркель втрати ХСС абсолютної більшості в баварському парламенті — дошкульна поразка.
 
Через два тижні відбудуться вибори в федеральній землі Гессен, де партія Меркель також може втратити значний відсоток голосів. Якщо таке станеться, то Ангела Меркель може втратити посаду глави ХДС на партійному з’їзді в грудні цього року. А водночас — і посаду канцлера.
 
Відповідальність за поразку в Баварії покладають і на главу ХСС та міністра внутрішніх справ країни Хорста Зеєхофера, але він наразі відмовляється йти у відставку. Зеєхофер визнав, що це був «не найкращий день», але це лише «один бік медалі», оскільки, за результатами виборів, його партія все ж отримала «очевидний мандат» на формування нового уряду.
 
З таким результатом консерваторам iз ХСС доведеться формувати коаліційний уряд. Кого партія візьме в партнери, наразі незрозуміло, але найкращі шанси мають «Вільні виборці».
 
Результат недільних виборів — це погана новина для Меркель. Баварія — це дзеркало, в якому відображаються загальнонаціональні настрої, що свідчить про падіння популярності традиційних право- і лівоцентристських партій.
 
Схоже, що поразка ХСС у Баварії стала несподіванкою й для самої Ангели Меркель, але такому повороту справ вона знайшла пояснення: «Навіть найкращих економічних показників і практично повної відсутності безробіття в усій Баварії для людей недостатньо, якщо не вистачає чогось дуже важливого для них, а йдеться про довіру».