Рак молочної залози: самодіагностика та регулярні візити до лікаря збережуть здоров’я (графік для жінок різного віку)

19.10.2018
Рак молочної залози: самодіагностика та регулярні візити до лікаря збережуть здоров’я (графік для жінок різного віку)

Мамограма — важливе обстеження для кожної жінки. (Фото з сайта medprice.com.ua.)

Не лякати — допомогти!

Моя знайома, яка ніколи не мала серйозних проблем зі здоров’ям і віддавна шанує профілактичні огляди, потрапила недавно на прийом до мамолога. І пережила стрес, від якого тиждень оговтувалася. «Лікарка дивилася мій знімок молочних залоз, морщила чоло і відразу при мені коментувала, як їй не подобається те, що вона бачить. Сказала, що я маю серйозні проблеми і повинна готуватися до операції. Звісно, можна, про всяк випадок зробити контрольне УЗД, але… це «нічого не змінить».
 
Відтак Тетяна зробила кілька додаткових обстежень і вдалася до консультацій інших фахівців. Висновок: загрози життю немає. І відповідь на питання — чому люди бояться звертатися до лікарів. Від помилки не застрахований ніхто, однак…
 
— Проблема нашої діагностики в тому, що її роблять самі лікарі й відразу коментують. За кордоном інструментальне дослідження проводять техніки, а лікар уже формує висновок, проаналізувавши різні аспекти і погляди на проблему, — пояснює Ігор Ковальчук, хірург-мамолог Київського міського клінічного ендокринологічного центру, керівник проекту «Здоров’я молочної залози».
 
— Є таке поняття — УЗД-ознаки мастопатії, яким у нас усі оперують. Не розумію — як із допомогою сонографії чи рентген-знімка можна побачити ознаки дисгормональних станів? Можна зафіксувати хіба щільнішу тканину, якесь розширення протоку.
 
А лікар дивиться на монітор і відразу ставить діагноз: кіста. Звідки такий висновок? Адже немає цитології, не видно динаміки утворення. Навіщо лякати людину? Можна сказати так: на мій розсуд, це є небезпечно, але порадьтеся зі своїм лікарем. Та замість цього — відразу пишуть діагноз і призначають лікування.
 
Звісно, пересторога має бути. Але зважена, без надміру. І персональна обізнаність жінки щодо підводних рифів, які можуть загрожувати її здоров’ю.
 
Ігор Семенович, який має багаторічний досвід лікування захворювань молочних залоз, наголошує: рак молочної залози більш ніж у 50% випадків діагностується у задавнених стадіях, що призводить, на жаль, до високого рівня смертності від недуги. А також до зростання витрат на лікування: у 25-30 разів порівняно з тим, коли пухлину виявляють на ранній стадії.

 

Скринінг, що рятує життя

 
— Високий рівень смертності є наслідком того, що більш як у половини випадків захворювання діагностують тоді, коли лікування стає більш проблематичним, — вважає лікар. — Тож висновок напрошується сам по собі: стежте за станом своєї молочної залози, не занедбуйте недуги.
 
Такий підхід не тільки збереже жінці здоров’я, а й — у разі своєчасного виявлення хвороби — витрати на лікування будуть значно меншими.
 
Саме тому такої актуальності набуває впровадження програм скринінгу, що сприяє ранньому виявленню раку молочної залози.
 
Ці програми, наголошує фахі­вець, покращать показники п’ятирічного виживання хворих та зменшать витрати на лікування.
 
Програма профілактики і ранньої діагностики раку молочної залози охоплює два напрями. Перший — первинна, тобто патогенетична профілактика, другий — вторинна профілактика, діагностика та лікування передпухлинних захворювань.
 
Оскільки етіопатологія захворювання остаточно ще не з’ясована, каже лікар, можливості первинної профілактики обмежені.
 
Отож основні зусилля фа­хі­в­ці спрямовують на вдосконалення вторинної профілактики, виділення груп передпухлинних станів та їх своєчасне лікування.
 
Йдеться про самостійне обстеження, систематичні лікарські огляди, спостереження та лікування передпухлинних захворювань молочної залози, надання кваліфікованої медичної допомоги залежно від патології — в плані лікування, нагляду і реабілітації та своєчасного скерування в онкологічну лікарню при діагностуванні чи підозрі на рак молочної залози.

 

Паспорт здоров’я — у наших руках

 
— Я починав свою лікарську діяльність, коли прописною істиною в медицині була флюорографія й огляд гінеколога, — зауважує Ігор Ковальчук. — Чому ми про це забуваємо нині? Розумію, що не можна карати немотивованого лікаря, в якого невисока зарплата, менша, ніж соціальна пенсія. І сімейний лікар не встигає оглянути як слід пацієнта за 15 хвилин.
 
Огляд в американського лікаря так само триває 15 хвилин, але ж у нього — команда помічників, які миттю розкладають перед ним усі знімки, обстеження — і він уже бачить всю картину.
 
А що ми можемо побачити, коли пацієнт приходить на консультацію і забуває результати обстежень удома?
 
Я завжди кажу пацієнткам: «Коли йдете на прийом, покладіть у папку все, що вважаєте важливим для свого здоров’я!». Але чому я маю вчити жінку вищим матеріям, якщо вона, лягаючи в стаціонар, залишає всі плівки, обстеження мамографії вдома і каже мені на прийомі: «Так, не взяла знімків, але чому ви мені цим дорікаєте? У мене й так проблеми...»
 
Така в нас культура ставлення до власного здоров’я, на жаль. Ми страхуємо автомобіль за 1000 гривень, а власне здоров’я — ні! Кажуть: немає коштів. Але якщо мотивована жінка, яка дбає про своє здоров’я, відкладе на картку 3 гривні в день, то матиме за рік 1000 гривень. Цього вистачить, аби зробити паспорт здоров’я: здати клінічний аналіз крові, сечі, перевірити кров на вміст глюкози, зробити УЗД молочних залоз, органів малого тазу і ПАП-тест (аналіз, який допомагає виявити клітинні зміни епітелію шийки матки. — Ред.). І менше переживати,що завтра — на прийомі у лікаря — почує щось фатальне… 

 

ВАЖЛИВО!

 
Кожній жінці потрібно робити самообстеження раз на місяць, на 7-9-й день циклу або на 2-3-й день після менструації.
 
У цей період молочні залози не збільшені і не набряклі. Під час менопаузи таке дослідження теж належить проводити щомісяця, зазвичай у перший день місяця. Метод полягає в уважному огляді та пальпації (промацуванні) молочних залоз. Виявивши якісь незвичні зміни — відразу порадьтеся з фахівцем.
 

 СТАТИСТИКА

 
Смертність від раку молочної залози (РМЗ) призводить до щорічної втрати 32,5 тисячi людино-років життя, що складає 52,8% від усіх втрат серед жіночого населення України працездатного віку.
 

ДО РЕЧІ

 

Терміни профілактичних візитів до лікаря-мамолога

 
Вік до 35 років:
— УЗД молочних залоз — раз на рік;
— огляд гінеколога — раз на рік;
— мамографія — за показниками.
 
Вік від 35 до 50 років:
— огляд мамолога — раз на рік;
— УЗД молочних залоз — раз на рік;
— огляд гінеколога — раз на рік;
— мамографія — раз на 2 роки.
 
Вік від 50 років:
— огляд мамолога — раз на рік;
— УЗД молочних залоз — раз на рік;
— огляд гінеколога — раз на рік;
— мамографія — раз на рік.