Сергій Шахов вніс п’ять пропозицій до Держбюджету-2019

23.10.2018
Сергій Шахов вніс п’ять пропозицій до Держбюджету-2019

Український уряд, декларуючи підвищення зарплат учителям, чомусь забув закласти ці кошти у проект Державного бюджету на наступний рік. (Фото з сайта ukranews.com.)

Наприкінці минулого тижня Верховна Рада України підтримала поданий урядом варіант Державного бюджету на наступний рік. «За» проголосували 242 народні депутати, «проти» — 19. Тепер уряд має два тижні, щоб подати на розгляд народних депутатів оновлений варіант головного фінансового документа країни, підготовлений до другого читання. 
 
Влада вважає кошторис на наступний рік збалансованим і єдино можливим на сьогоднішній день. Тим часом експерти і частина народних депутатів критикують документ, вважаючи його антисоціальним. Серед них — народний депутат Сергій Шахов. 
 
«Держбюджет на наступний рік експерти вже назвали антисоціальним. У ньому заплановано збільшення коштів на соціальні витрати лише на 5,2%, — зауважує нардеп у розмові з кореспондентом «УМ». — І все ж особисто я підтримав його в першому читанні, але є кілька зауважень. Ось мої п’ять пропозицій, які необхідно змінити в головному фінансовому законі країни».
 
Насамперед, на думку Шахова, треба зважати, що уряд підготував українцям «подаруночок» — нові ціни на газ. «Від підвищення виграють тільки газові компанії олігархів та їхні прислужники — коболєви, які дійшли вже до дна — гребуть у кишені мільярдні премії, — каже народний депутат. — Вони хотіли ще й купити за народний рахунок найдорожчі айпади! Але після того, як Шахов почав голосно про це говорити, таки скасували закупівлю! Я ініціював відставку Коболєва та всієї його банди! Закликаю не підвищувати ціну на газ для українців та виділити кошти на видобуток власного українського газу!». 
 
Другий аспект, на якому наголошує Сергій Шахов, — чергові подорожчання комунальних послуг для споживачів не за горами — вже з жовтня. «Але влада має намір не збільшувати підтримку бідних, а тільки скорочувати кількість одержувачів субсидій, — зазначає він. — Майже 40 млрд. гривень заборгованості за комунальні послуги — це результат роботи нинішнього уряду. Ця цифра демонструє, наскільки Кабмін відірваний від життя простих людей. Українцям реально нема чим платити, у людей сьогодні вибір — або заплатити «комуналку», або поїсти».
 
Третє зауваження: зниження витрат на субсидії, яке ми бачимо у проекті Державного бюджету на наступний рік. «У держбюджеті на цю статтю заплановано на 16 мільярдів гривень менше, ніж у нинішньому році — 55 млрд. грн. у 2019-му проти 71 млрд. у 2018-му. І це при тому, що подорожчання газу, проти якого бореться партія «Наш край», уряд уже назвав вирішеним питанням. Якщо ми не внесемо відповідні правки до проекту та не збільшимо видатки на субсидії, це буде узаконене пограбування людей!» — зазначає Сергій Шахов.
 
Наступний пункт, за його словами, — це відсутність декларованого урядом піклування про освітню галузь. «Реформатори освіти забули про потреби освітян! У Держбюджеті на 2019 рік не вистачає грошей для підвищення зарплат учителям до 11 тисяч гривень. 110 мільярдів потрібно знайти для вчителів. Таких додаткових грошей у бюджеті немає! Влада вкотре довела, що не спроможна виконати свої обіцянки!» — обурюється Сергій Шахов. 
 
І, нарешті, останній пункт — підтримка вуглевидобувної галузі. «Середня зарплата шахтаря в Україні до кінця 2018 року становить 14 тисяч гривень. Вимагаю провести індексацію зарплати шахтарям — у 2019 році слід очікувати незначного підвищення оплати праці на великих підприємствах, наприклад на Криворізькому залізорудному комбінаті, — зауважує Сергій Шахов. — Його шахти приносять досить високий прибуток, сам комбінат є одним із найперспективніших у галузі, проте за об’єктивними оцінками експертів, його працівники могли б отримувати зарплату в 2 рази більшу від наявної.
 
Я вже не кажу про те, що сім’ї шахтарів сьогодні голодують шостий місяць без зар­плати. Поверніть борг шахтарям, який сьогодні складає вже 900 мільйонів і передбачте в наступному бюджеті додаткові кошти на модернізацію дер­жавних шахт!».